MKB-Nederland



28 oktober 2010
Eisen van banken aan ondernemers onverminderd hoog

De eisen die banken stellen aan ondernemers voor een krediet zijn onverminderd hoog. Al ruim drie jaar worden de eisen door banken opgeschroefd. In het derde kwartaal van 2010 zijn ten opzichte van een kwartaal eerder de eisen voor mkb-ondernemingen nog eens met 17% toegenomen (Bron: DNB). Vandaag berichtte De Nederlandsche Bank dat de eisen aan kortlopende leningen in het derde kwartaal van 2010 voor het eerst in jaren iets zijn afgenomen. Dat de trend van aanscherping op dit gebied is doorbroken is positief. Maar de ondernemer zal daar in de praktijk nog niet veel van merken, denkt MKB-Nederland.

De financieringsmonitoren van EIM laten eveneens nog steeds een verdere aanscherping van eisen zien. Ook is het aantal bedrijven dat financiering weet te vinden nog bijzonder laag (31% voor bedrijven van
1 tot 9 werknemers; zo'n 50% voor grotere bedrijven). MKB-Nederland blijft de situatie dan ook nauwgezet volgen tot ook de ondernemer daadwerkelijk merkt dat er sprake is van een versoepeling. Gezien de hoge eisen die banken stellen en de problemen die met name kleinere ondernemingen ondervinden bij het verkrijgen van krediet pleit MKB-Nederland ervoor om de 80% borgstellingsregeling (BMKB) ook in 2011 te handhaven.