Gemeente Dongeradeel


Richtlijnen voor particuliere antennemasten

De gemeente Dongeradeel heeft richtlijnen opgesteld voor antennemasten bij woningen van particulieren. Het gebruiken van een antennemast voor het verzenden en ontvangen van signalen wordt beschouwd als een uitoefening van het recht tot vrijheid van meningsuiting. Iedereen mag van dit recht gebruikmaken, tenzij de antennemast te veel overlast bezorgt voor anderen. Om vast te kunnen stellen wanneer een antennemast te veel overlast bezorgt voor anderen zijn de richtlijnen opgesteld.

Omgevingsvergunning voor antennemast

Voor het plaatsen van een antennemast is een omgevingsvergunning nodig. Met behulp van de richtlijnen kan de aanvrager nu een inschatting maken van de haalbaarheid van zijn aanvraag. Daarnaast kan de gemeente aan de hand van de richtlijnen nu een goede afweging maken bij het beoordelen van de vergunningaanvragen voor het bouwen van een antennemast. Eén van de richtlijnen is dat er geen medewerking wordt verleend aan antennemasten die worden gebruikt voor illegale zendactiviteiten.

Instemming raad

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dongeradeel vraagt de raad in te stemmen met de richtlijnen voor antennemasten bij particulieren. Op 25 november neemt de raad een besluit over het voorstel.