Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Oktober was vrij zonnig en droog
29 oktober 2010 - Oktober begon met een periode van bijna anderhalve week zacht nazomerweer, maar daarna volgde een lange periode met tamelijk koud weer. Gemiddeld over de maand resulteerde dat in een normale temperatuur. De zon liet zich vaker zien dan gewoonlijk en vooral in het oosten en zuidoosten was het een droge maand. Oktober was in heel Nederland een vrij zonnige maand met bijzonder fraaie schemeringskleuren (foto: Jannes Wiersema) Oktober was in heel Nederland een vrij zonnige maand met bijzonder fraaie schemeringskleuren (foto: Jannes Wiersema) Gemiddeld over het land viel ongeveer 66 mm tegen 82 mm normaal. Ell in Limburg kreeg volgens voorlopige cijfers slechts 39 mm, Hoek van Holland had met 103 mm een nattere maand. Het westen en noorden kreeg veel meer neerslag dan het oosten. Voor het najaar is dat een gebruikelijk beeld omdat de nog relatief warme Noordzee de belangrijkste bron is voor de vorming van buien. In het westen waren een aantal dagen zeer buiig waarbij geregeld hagel en onweer voorkwamen.

De gemiddelde temperatuur komt in De Bilt naar schatting uit op ongeveer 10,4 graden, wat vrijwel gelijk is aan het langjarig gemiddelde. Het weekeinde van 3 op 4 oktober bood het mooiste nazomerweer met op veel plaatsen temperaturen van meer dan 20 graden. In Limburg werd nog 24 graden gemeten. Hier kwam de temperatuur op vijf dagen boven de 20 graden. De Bilt telde twee van zulke warme dagen wat normaal is voor oktober.

In De Bilt daalde de temperatuur op 17 oktober voor het eerst in de aanloop naar de winter onder nul. Andere plaatsen hadden eerder al vorst maar in de kustgebieden laat de eerste vorst nog op zich wachten. De laagste temperatuur van de maand was -3,8 graden op 18 oktober op de vliegbasis Twenthe.

De zon scheen landelijk gemiddeld ongeveer 125 uur tegen 105 uur normaal. Verspreid over het land waren de verschillen klein, zodat iedereen vrijwel even veel zon kreeg.

Uitgebreid overzicht:
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/okt1 0.html

Eerste uitgave: 29-10-10