FloraHolland


FloraHolland start Tradepark in Duitsland

FLORAHOLLAND, 29 oktober 2010 (persbericht) - FloraHolland start begin 2011 als pilot een Tradepark in Bremen, Duitsland. FloraHolland neemt dit initiatief namens Florilog, een samenwerkingsverband in de Nederlandse sierteeltsector. In het Tradepark in Noord-Duitsland worden vooral logistieke diensten ondergebracht. Bij de ontwikkeling van dit logistieke centrum werkt FloraHolland nauw samen met haar aanvoerders, exporteurs en de logistieke dienstverleners. Doel is dat het Tradepark gaat bijdragen aan versterking van de internationale positie van de Nederlandse sierteeltsector.

Logistieke diensten
Tradepark Bremen wordt een internationaal centrum, waar vooral logistieke diensten een plek krijgen. De ontwikkeling is een antwoord op de geografische verschuivingen in de productie van sierteeltproducten en de continue behoefte aan efficiency in logistieke stromen binnen Europa. De ontwikkeling van een internationaal Tradepark sluit aan op de aanbevelingen uit een onderzoek van Florilog waarin de internationale positie van de Nederlandse sierteeltsector is onderzocht. Daarin is onder andere geconcludeerd dat een slagvaardige, internationale benadering nodig is. De conclusies van de Commissie Nijkamp (in het kader van Greenport Nederland 2040) onderschrijven deze stelling, wat het belang van dit initiatief onderstreept.

Bremen internationaal knooppunt
Bremen is internationaal een aantrekkelijk knooppunt. Naast de gunstige ligging (nabij een groot productie- en consumptiegebied) vormt Bremen een belangrijk internationaal logistiek knooppunt voor sierteeltproducten in Europa. De ontwikkeling van een Tradepark in Duitsland verlaagt geografische beperkingen, bevordert internationale handelscontacten en speelt in op maatschappelijke bewegingen als `local for local' en duurzaamheid. Tradepark Bremen kan het Nederlandse sierteeltcluster logistieke optimalisatie, verlaging van de ketenkosten en versterking van het assortiment opleveren.

Samenwerking belangrijk
Het succes van het Tradepark wordt bepaald door de samenwerking tussen FloraHolland haar aanvoerders, klanten en de logistieke dienstverleners. Die samenwerking is belangrijk voor een optimale werking van het internationale Tradepark, dat pas goed functioneert als krachten en kennis van sectorpartijen effectief worden gebundeld. In de komende maanden worden organisatie en werkwijze van het toekomstige Tradepark verder uitgewerkt. De pilot in Bremen moet helder maken welke bijdrage Tradeparks als deze concreet leveren aan de verdere ontwikkeling van de internationale marktpositie van het Nederlandse sierteeltcluster.

Over FloraHolland
De coöperatieve bloemenveiling FloraHolland biedt telers en klanten een netwerk van zes (inter)nationale marktplaatsen (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde), een landelijk opererende bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal actieve afdeling Import. De jaaromzet is ruim 3,8 miljard euro. Als wereldwijd grootste veilingorganisatie verwerkt FloraHolland jaarlijks ruim 12 miljard bloemen en planten. Bij FloraHolland werken bijna 4400 medewerkers.

Over Florilog
Florilog is het samenwerkingsverband tussen de branchevereniging van de groothandel in bloemen en planten (VGB), de branchevereniging van de sierteeltvervoerders (VSV) en FloraHolland. De stichting Florilog heeft tot doel het bevorderen van de logistiek van de Nederlandse sierteeltsector door vernieuwing op het gebied van ketenlogistiek in de internationale sierteeltsector. De stichting Florilog is in 2006 opgericht en ontstaan vanuit een gezamenlijk initiatief van FloraHolland, handel en vervoerders. Binnen Florilog investeren de verschillende deelnemers gezamenlijk in logistieke ketenprojecten en logistieke keteninitiatieven.