Rechtbank Zwolle-Lelystad


De rechtbank heropent onderzoek Kluivingsbos

Zwolle-Lelystad, 29 oktober 2010 - Bij de rechtbank Zwolle-Lelystad, locatie Zwolle, is een internationale mensenhandel/smokkelzaak aanhangig onder naam Kluivingsbos. De rechtbank heeft geoordeeld dat er nader onderzoek nodig is om tot een verantwoorde beslissing te kunnen komen.

Opsporingsonderzoek
Bij de politie en het Openbaar Ministerie betreft deze mensenhandel/smokkelzaak een tweeledig opsporingsonderzoek, bekend onder de namen Koolvis en Kluivingsbos. Het onderzoek is bij de politie (Dienst Nationale Recherche) op 1 november 2006 gestart en gericht op criminele organisaties, actief in de landen Nederland, Nigeria, Italië, Spanje, Frankrijk, Engeland en België. Het Openbaar Ministerie heeft voor het onderzoek een verhoorprotocol opgesteld waarbij bij de verhoren van de vermeende slachtoffers gebruikt is gemaakt van de inzet van een ervaringsdeskundige en een dominee. Kluivingsbos betreft een zogenaamde megazaak die in het kader van de verdeling van megazaken aan de rechtbank Zwolle-Lelystad is toegewezen.

De strafzaak
De verdenking is dat de organisaties zich op grote schaal bezig houden met mensenhandel/smokkel. Minderjarige Nigeriaanse meisjes werden vermoedelijk onder valse voorwendselen in het thuisland (Nigeria) geronseld om in het buitenland in de prostitutie te gaan werken.

Tussentijdse beslissing
De zaken tegen de vijf verdachten zijn in september en oktober 2010 inhoudelijk behandeld. De rechtbank heeft echter besloten om het onderzoek te heropenen. Door de verdediging is aangevoerd dat in het Kluivingsbos-onderzoek mogelijk sprake is geweest van beïnvloeding en/of ongeoorloofd uitgeoefende druk bij de vermeende slachtoffers door de ervaringsdeskundige. De rechtbank heeft beslist dat audio-opnamen van de gesprekken tussen de ervaringsdeskundige en de slachtoffers, met behulp van een tolk in het Nederlands vertaald moeten worden. De vertalingen moeten daarna aan het dossier worden toegevoegd zodat de rechtbank er kennis van kan nemen. De zaken zijn voor onbepaalde tijd aangehouden.

LJ Nummers

BO2115
BO2123
BO2127
BO2130
BO2131
Zie het origineel

Bron: Rechtbank Zwolle-Lelystad Datum actualiteit: 29 oktober 2010