Gemeente Soest

Aantrekkelijk en goed toegankelijk winkelgebied

29 oktober 2010

Nieuw plan Van Weedestraat

Op 28 oktober is tijdens De Ontmoeting een nieuw plan aan de gemeenteraad gepresenteerd om van de Van Weedestraat (tussen de Stadhouderslaan en de rotonde Burg. Grothestraat) een aantrekkelijk en goed toegankelijk winkelgebied te maken. Dit plan is tot stand gekomen mede op basis van reacties uit de inloopbijeenkomsten (21 en 23 september) en gesprekken met ondernemers en de klankbordgroep.

Inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom om op 9 november tussen 15.00 en 20.00 uur binnenlopen bij restaurant Onder Ons om de tekeningen en afwegingen eens goed te bestuderen, vragen te stellen en een reactie te geven. Die reacties worden dan weer meegegeven aan de raad die op 18 november in De Ronde inhoudelijk over het plan spreekt.

Toegankelijk en aantrekkelijk

Een aantrekkelijk en goed toegankelijk verblijfsgebied voor voetgangers (ook met bijvoorbeeld kinderwagens of rollators) is de basis voor de nieuwe inrichting. Voor fietsers komen er paden in twee richtingen met voldoende fietsenrekken.

Pleinen en sfeervolle inrichting Auto's kunnen volgens het plan in één richting (vanaf de Stadhouderslaan richting de Burg. Grothestraat) door de straat rijden en langs de rijbaan parkeren.

Verkeer dat de andere kant op gaat, rijdt via de Beek en Daalselaan. Zo vermijden we extra verkeersbewegingen in de omliggende woonstraten.

En in de Beek en Daalselaan is genoeg ruimte om het verkeer goed en veilig te verwerken.

Pleinen en sfeervolle inrichting

Om het winkelgebied meer sfeer te geven, komen er drie pleinen. Hier komen bankjes en is ruimte voor evenementen en activiteiten, zoals braderieën, festivals, en markten. De pleinen liggen naast de rijbaan en het fietspad zodat het verkeer niet over de pleinen rijdt.

De Van Weedestraat wordt ingericht met duurzame materialen. Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Het straatmeubilair is niet dominant aanwezig, maar wordt als het ware opgenomen in de omgeving. Aan weerszijden van de straat worden bomen geplant. Hierdoor krijgt het winkelgebied een groen en aantrekkelijk karakter.

Meer parkeerruimte

Er blijven parkeervakken in de straat; net als nu parallel aan de rijbaan. Dat is voor fietsers het veiligst en neemt het minste ruimte in beslag van het verblijfsgebied. In het nieuwe ontwerp is gezorgd dat er in de straat even veel parkeerplaatsen zijn als in de huidige situatie. Aan de zijkant van de Lindenhof worden nog extra parkeervakken gecreëerd.

Wekelijkse Markt

De wekelijkse markt komt in de Van Weedestraat te staan. Hierbij wordt rekening gehouden met de toegankelijkheid voor winkelend publiek, hulpdiensten en de marktkooplieden zelf.