Gemeente Enschede

Enschede ontvangt ruim 10 miljoen om hoge uitkeringslasten te dragen

Succesvolle lobby van wethouder Myra Koomen in Den Haag

Een intensieve en succesvolle lobby van wethouder Myra Koomen (Werk en Inkomen) heeft geresulteerd in de toezegging van minister Donner dat de oude MAU-regeling (Meerjarige Aanvullende Uitkering) voor gemeenten die meerjarige tekorten hebben, wordt aangepast. De gemeente Enschede ontvangt hierdoor ruim 10 miljoen euro van de overheid om de tekorten die in de bijstand ontstaan door de stijgende uitkeringslasten te compenseren.

De gemeente Enschede heeft altijd al meer uitkeringsgerechtigden dan gemiddeld in Nederland gehad. In de landelijke verdeling van middelen is hier onvoldoende rekening mee gehouden. Hiervoor wordt Enschede nu gedeeltelijk gecompenseerd. Op initiatief van Enschede is sinds december 2009, samen met Heerlen, Kerkrade en Landgraaf, een intensieve lobby gevoerd om de MAU-regeling aan te passen.

Intensief
Dankzij de intensieve inspanningen van de lobbygemeenten baseert de nieuwe MAU zich niet meer op historische tekorten, maar op het actuele tekort. Met de vorige berekening zou Enschede recht hebben op slechts 3,4 miljoen euro om de tekorten te compenseren. Door aanpassing van de MAU ontvangt de gemeente ruim 10 miljoen euro. "We hebben er lang en hard voor moeten werken, maar daardoor zijn we ook heel trots dat deze lobby zo succesvol is verlopen," aldus Koomen. "In de komende jaren wil ik er echter scherp op toezien dat het verdeelmechanisme juist werkt en we niet belanden in een situatie met elk jaar miljoenen tekort op de bijstand."

Overigens krijgt de gemeente Enschede door de aanpassing van de MAU-regeling nog een bedrag van EUR 600.000,- over 2009 van het Rijk. Daarmee blijft de gemeente in 2010 binnen de begroting.

Achtergrond
Vanuit de WWB (Wet Bijstand en Uitkering) ontvangt elke gemeente in Nederland twee budgetten om de uitkeringen te kunnen betalen: een inkomensdeel en een werkdeel. Vanuit het inkomensdeel worden de uitkeringen betaald en vanuit het werkdeel de
reïntegratie-activiteiten. Gemeenten vullen tekorten aan uit het eigen budget en overschotten vloeien in de gemeentekas. Hierdoor is het voor gemeenten van belang zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen en houden. De MAU-regeling is bedoeld voor gemeenten die meerjarige tekorten hebben, doordat de uitkeringsuitgaven meerdere jaren achter elkaar minimaal 2,5% hoger zijn dan de inkomsten.