Provincie Utrecht

Hogeschool Utrecht (Foto:Aneo Koning)

We gaan het dak op

De provincie Utrecht kent ruim 71 miljoen m2 dakoppervlak. Dit staat gelijk aan het oppervlak van circa 10.000 voetbalvelden. Door toepassing van duurzame daktechnieken is veel energiewinst te bereiken. Zonnepanelen, zonnefolie en een combinatie met witte daken zijn nu al interessant. Ook voor een prettige leefomgeving zijn duurzame daken zoals groene en witte daken goed. Voor bijvoorbeeld schone lucht en koeling op hete dagen. Dit blijkt uit een studie van de provincie Utrecht.

Winst

De provincie Utrecht heeft berekend dat, rekening houdend met onder andere de helling en oriëntatie van alle daken in de provincie, door gecombineerde opwekking van elektriciteit en warmte uit zonne-energie de totale jaarlijkse CO2 uitstoot van de provincie Utrecht met 20% verlaagd kan worden (1,9 Megaton CO2). Verder wordt hiermee voor circa 85 % van de energiebehoefte van woningen gedekt.

In de toekomst nog meer technieken rendabel

De provincie verwacht dat duurzame daktechnieken economisch steeds aantrekkelijker worden door enerzijds de dalende kostprijzen van deze technieken en anderzijds de continu stijgende energieprijzen.

Proeftuinen

De studie werd gepresenteerd tijdens de opening van drie proeftuinen voor duurzame daken. De proeftuinen bevinden zich op daken van Jaarbeurs Utrecht, Hogeschool Utrecht en Kalsbeek College in Woerden. De proeftuin op de Herderscheeschool in Utrecht wordt op dit moment aangelegd en die op de Stichting One Planet in Amersfoort volgt in 2011

De provincie Utrecht test met deze proeftuinen energiebesparing (door isolatie en door weerkaatsing van zonlicht op het dak), energieopwekking, waterberging en het afvangen van CO2 en NOx. Voor een deel van de daktechnieken worden de meetresultaten al in het voorjaar van 2011 verwacht. Meer informatie over de proeftuinen is als bijlage bijgevoegd. Tevens is meer informatie beschikbaar op de website de daken duurzaam en de website duurzame energie proeftuin van de Hogeschool Utrecht.

Voor persinformatie: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 22 / 06 21 12 45 54

Voor algemene informatie: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11

Foto's: Aneo Koning

Jaarbeurs (Foto: Aneo Koning)