Woonbond


29-10-2010

Geen sociale huurwoning voor middeninkomens

De Europese regels voor de toewijzing van sociale huurwoningen worden op 1 januari gewoon ingevoerd. Dat is de teleurstellende uitkomst van het overleg van de Tweede Kamer met minister Donner van Binnenlandse Zaken op donderdag 28 oktober. Een motie van SP, PvdA en GroenLinks werd verworpen. Daarin werd de minister gevraagd de regeling niet per 1 januari 2011 in te voeren, maar eerst opnieuw te onderhandelen met de Europese Commissie. De motie haalde geen meerderheid doordat de PVV aan het slot van het Kamerdebat een onverwachte draai maakte en tegen de motie stemde. 'PVVer Eric Lucassen wilde de motie zelfs als eerste indienen. Maandenlang hebben ze gezegd handen af van de sociale huisvesting en spraken ze over Henk en Ingrid. En nu schikken ze zich weer naar de coalitie', aldus SP-kamerlid Sadet Karabulut in Trouw.

Minister Donner van BZK bleek doof voor alle bezwaren tegen de invoering van de Europese staatssteunregels per 1 januari aanstaande. Hij stelde dat er sprake is van 'dwingend recht, waar de Nederlandse staat niet onderuit kan'. De minister gaf ook geen gehoor aan de talrijke bezwaren tegen de te lage inkomensgrens van 33.000 euro, waardoor volgens de Kamer vele tienduizenden huishoudens tussen wal en schip gaan vallen. Volgens hem is er geen probleem. Herhaaldelijk verwees hij naar het criterium van de Europese Commissie dat de volkshuisvesting zich uitsluitend moet richten op de 'sociaal achtergestelden'. Volgens Donner is dat met een inkomensgrens van 33.000 euro al heel ruim ingevuld. Zelfs de argumenten van zijn partijgenoot en Kamerlid Van Bochove, dat Europa zich niet op deze manier met de Nederlandse volkshuisvesting hoort te bemoeien, konden de minister niet vermurwen. Van Bochove diende hierop twee moties in die allebei door de Kamer zijn aanvaard. Volgens de eerste motie moet de minister in overleg treden met de sector over een zorgvuldige implementatie van de regeling en de Kamer over de uitkomsten daarvan informeren. De Tweede motie Van Bochove vraagt de minister op korte termijn met voorstellen te komen tot aanpassing van de Europese beschikking. Daarmee wordt toch nog een kleine opening gecreëerd om tot betere oplossingen te komen, maar het succes daarvan zal sterk afhangen van de bereidheid van Donner om daarover daadwerkelijk in overleg te treden met de Europese Commissie.

Invoering van de ministeriële regeling betekent dat woningcorporaties met ingang van 1 januari 2011 maximaal 10 procent van alle vrijkomende huurwoningen met een huur onder 648 euro mogen toewijzen aan huishoudens met een bruto-inkomen boven 33.000 euro. Volgens Aedes, de VNG en de Woonbond gaat dat tot grote problemen leiden. 'In veel regio's kunnen huishoudens met een bescheiden midden-inkomen straks geen kant meer op', aldus Woonbond-directeur Ronald Paping. 'Particuliere huurwoningen zijn er bijna niet en koophuizen zijn voor deze huishoudens onbereikbaar. Daardoor zal de doorstroming op de woningmarkt nog verder stagneren. Maar het ergste is dat de we door de deze versmalling van de doelgroep de bijl zetten aan de wortels van de Nederlandse Volkshuisvesting.