D66

vrijdag 29 oktober 2010

Schaake wil opheldering Ashton over EU sancties Iran

Europarlementariër Marietje Schaake heeft opheldering gevraagd van EU-buitenlandchef Catherine Ashton over de handhaving van sancties die de EU heeft opgelegd aan Iran.

Effect van sancties

Schaake wil weten of en zo ja hoe de impact van de sancties worden gemeten: "Het effect van sancties kan alleen worden vastgesteld als ze op een goede manier worden toegepast en gehandhaafd. De EU heeft specifiek gekozen voor sancties die zo min mogelijk ten koste gaan van de Iraanse bevolking." Schaake wil behalve de Europese Commissie ook de Raad dwingen tot een uitgesproken standpunt over dit onderwerp.

Eerder bleek dat de Nederlandse douane twee ladingen met goederen, onder andere bestemd voor het Iraanse agentschap voor atoomenergie AEOI, heeft doorgestuurd terwijl dit in strijd is met de EU sancties.

Amerikaanse druk

Verder krijgen vliegtuigen van het Iraanse
staatsluchtvaartmaatschappij, Iran Air, al wekenlang geen kerosine meer op vrijwel alle Europese luchthavens vanwege Amerikaanse druk op Europese energiebedrijven. Als wraak weigert Iran nu Europese luchtvaartmaatschappijen te laten tanken in Teheran. Schaake: "De maatregelen van de VS gaan veel verder dan de sancties die de Europese Unie heeft opgelegd." Talloze (Europese) Iraniërs die jaarlijks voor familiebezoek, studie, werk of vakantie tussen Iran en Europa reizen worden door de maatregelen van de VS geraakt.

Europa's onafhankelijkheid

De D66 Europarlementariër wil ook een reactie van Ashton over Amerikaanse druk op Europese bedrijven. Schaake: "Als de Amerikaanse overheid Europese bedrijven onder druk zet, is dat een serieuze kwestie die Europa's onafhankelijkheid ondermijnt. Ashton moet dit opnemen met de Amerikanen, bijvoorbeeld tijdens de komende EU-VS top in Lissabon."