Veilig Verkeer Nederland


Euro-codicil versnelt hulpverlening bij ongeval

vrijdag, 29 oktober 2010

Markeringssticker Euro-codicil De kans op overlijden, ernstig letsel of blijvende invaliditeit na een verkeersongeval drastisch verlagen, dat is het doel van Euro-codicil Europa. Komende maand lanceert het bedrijf het Euro-codicil, een reddingskaart voor in de auto die tijdwinst oplevert in het eerste uur na een ongeval. Het initiatief wordt ondersteund door Veilig Verkeer Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en Het Verbond van Verzekeraars.

Markeringssticker

Automobilisten stellen met het Euro-codicil hun gegevens direct beschikbaar aan hulpverleners. Het codicil bestaat uit een voertuigkaart en een personenpas. De personenpas in creditcardformaat dragen auto-inzittenden in hun portemonnee bij zich. De voertuigkaart wordt aan de bestuurderszijde van de auto achter de zonneklep geplaatst. Bij deze kaart hoort een markeringssticker die achter de voorruit van de auto wordt geplakt. Zo weten hulpdiensten dat de auto over een voertuigkaart beschikt.

Tijdwinst

Mensen voelen zich steeds veiliger in auto's, maar tegenstrijdig genoeg vormen ingebouwde veiligheidsvoorzieningen soms een barrière bij reddingsacties. Hulpdiensten moeten zeker weten dat accu's en airbags zijn gedeactiveerd en alle elektronica is uitgeschakeld. Door de technische informatie op de voertuigkaart kunnen hulpverleners slachtoffers veilig en snel uit het voertuig halen. Daarnaast voorziet de personenpas medisch personeel van persoonlijke en uitsluitend relevante informatie. Zo zijn zij in staat het slachtoffer snel van de juiste zorg te voor zien.

Samenwerking

Voor de levering van informatie op de voertuigkaart werkt Euro-codicil Europa samen met Moditech Rescue Solutions, dat wereldwijd veiligheidsinformatie aan hulpdiensten levert. Met de komst van het Euro-codicil kunnen automobilisten nu ook zelf bijdragen aan een snelle en veilige behandeling bij ongevallen. "Door de reddingskaart bij zich te dragen vergroten consumenten hun overlevingskans na een verkeersongeval", aldus Bas Seldenrijk, CEO van Euro-codicil Europa. "Binnen enkele jaren is het Euro-codicil in meer Europese landen verkrijgbaar en gaat het aantal verkeersslachtoffers in Europa drastisch omlaag."

Het Euro-codicil is vanaf 18 november verkrijgbaar via www.euro-codicil.eu voor 16,95 euro. Leden van Veilig Verkeer Nederland kunnen de reddingskaart tegen een gereduceerd tarief bestellen.