Buma/Stemra

Veroordeling LimeWire door rechtbank VS belangrijke stap in strijd tegen illegaal muziekaanbod
29-10-2010
Buma/Stemra heeft verheugd gereageerd op de uitspraak van de federale rechtbank in New York tegen de illegale downloadservice LimeWire. De rechtbank acht LimeWire schuldig aan auteursrechtinbreuk, het opzettelijk aansporen daartoe en aan oneerlijke mededinging. LimeWire is veroordeeld tot het stoppen van haar inbreukmakende activiteiten. Directievoorzitter Hein van der Ree; "Het vonnis van de Amerikaanse rechtbank is wederom een bevestiging dat het aanbieden en downloaden van illegale muziek enorme schade aanricht aan de muziekindustrie, en aan onze auteurs, componisten en uitgevers. Ook van Nederlands repertoire werd door LimeWire op grote schaal het auteursrecht geschonden."

De uitspraak is gedaan na een lange juridische procedure die in 2006 was aangespannen door de Recording Industry Association of America (RIAA). De rechtbank heeft de eisen van de RIAA grotendeels ingewilligd en bepaald dat LimeWire bewust het downloaden van illegaal materiaal faciliteerde en dat de dienst voornamelijk werd gebruikt voor het uitwisselen van auteurs-rechtelijk beschermde content. Volgens schattingen werden meer dan 3 miljard nummers per maand uitgewisseld via LimeWire. Hiervan is rond de 90 procent illegaal.

Buma/Stemra doet een oproep aan de nieuwe regering om de waardevernietiging op het internet door de massale inbreuk op auteursrechten op alle creatieve content, zoals muziek, films, boeken, serieus te nemen en nu echt werk te maken van de daadwerkelijke bescherming van die rechten.


- Einde bericht -

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie van muziekauteurs in Nederland en vertegenwoordigt de belangen van haar leden wereldwijd. Muziekauteurs die de exploitatie van hun muziekauteursrecht aan Buma/Stemra overdragen, kunnen rekenen op een maximale uitkering van rechtengelden, hoge kwaliteit dienstverlening en uitgebreide informatievoorziening over de laatste ontwikkelingen in de muziekwereld en het auteursrecht. Buma promoot Nederlandse muziek door het organiseren, financieren en sponsoren van talrijke muziekevenementen georganiseerd door Buma Cultuur. Meer informatie over Buma/Stemra: www.bumastemra.nl en www.bumacultuur.nl


Noot voor de redactie (