Belgische Federale Overheid



Huidige jodiumtabletten werken nog steeds efficiënt

Datum: 29 oktober 2010

Inwoners van een risicozone rond een nucleaire site konden in 1999 en 2002 jodiumtabletten afhalen bij de apotheker. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bevestigt na een nieuwe analyse de perfecte en efficiënte werking van die jodiumtabletten. Een verdeling van nieuwe tabletten is in voorbereiding en zal plaatsvinden in het voorjaar van 2011.

Huidige tabletten werken goed

De meest recente analyses van eind oktober 2010 bevestigen dat de huidige jodiumtabletten nog conform zijn en gebruikt kunnen worden bij een noodsituatie (na aanbeveling door de overheid), als aan de bewaarvoorwaarden werd voldaan. De tabletten zijn dus conform verklaard tot minimum eind april 2011.

Nieuwe campagne in voorjaar 2011

De verdeling van nieuwe tabletten zal gepaard gaan met een nationale informatiecampagne aan de bevolking. De campagne richt zich in het bijzonder tot de inwoners van een risicozone rond een nucleaire site. Collectiviteiten (zoals bedrijven en scholen) en particulieren in een nucleaire risicozone zullen in maart-april 2011 een brochure ontvangen om nieuwe tabletten af te halen.

Nut van jodiumtabletten

Bij een ernstig nucleair incident kan er zich een radioactieve lozing voordoen. Daarbij kan ook radioactief jodium ontsnappen. Bij blootstelling zal de schildklier het jodium opnemen. De inname van de tabletten zorgt ervoor dat de schildklier wordt verzadigd met stabiel (niet-radioactief) jodium. Hierdoor kan de schildklier geen radioactief jodium meer opnemen. Vooral voor de jongere bevolking is de inname van stabiel jodium noodzakelijk. Om het ongeboren kind te beschermen, geldt dit ook voor zwangere vrouwen.

Jodiumtabletten beschermen enkel tegen radioactief jodium. Bij een nucleaire lozing kunnen eventueel ook andere stoffen vrijkomen. Volg daarom de aanbevelingen van de overheid op. Veelal is schuilen een goede manier om u te beschermen.