Haagse Hogeschool


No-nonsense energieontwerp: Tussen creativiteit en degelijkheid

Intreerede nieuwe lector Energie en de Gebouwde Omgeving aan De Haagse Hogeschool

Dr. Laure Itard, per 1 januari 2010 benoemd tot lector Energie en de Gebouwde Omgeving, houdt op dinsdag 30 november haar intreerede. Tijdens de intreerede zal ook de winnaar van de studentenwedstrijd âGlastuinbouw 2050: ontwerp de kas van de toekomstâ bekend worden gemaakt.

Over de intreerede

Ongeveer een derde van onze nationale energieconsumptie wordt gebruikt in gebouwen voor verwarming, koeling, verlichting en elektrische apparatuur. Milieuoverwegingen, voorzieningszekerheid en kosten maken dat wij slim met de energievoorziening in de gebouwde omgeving om moeten gaan. Maar alle slimheid, innovatie en creativiteit ten spijt is het gasverbruik van woningen gebouwd in 2010 niet lager dan van woningen gebouwd in 1995, zijn de woningen niet gezonder geworden, gebruikt de gebouwde omgeving ook nog ieder jaar meer elektriciteit en zijn er nauwelijks duurzame installaties die naar behoren werken. Wat leren wij daarvan? Hoe zorgen wij ervoor dat duurzaamheid meer dan een losse kreet wordt en onze hele energieketen echt duurzaam wordt? Naast innovatie en creativiteit zijn kennis en vakmanschap belangrijk. Systemen modelleren en simuleren, en het gebruiken van virtual environments om grip te krijgen op het ontwerp, regeling en onderhoud van complexe binnenklimaatinstallaties en energie-installaties zullen hierbij in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Over de wedstrijd

Onder de naam âGlastuinbouw 2050â hebben studenten van De Haagse Hogeschool gewerkt aan het ontwerp van een duurzame kas van de toekomst. Vragen als âhoe kan de kas zo duurzaam mogelijk ontworpen worden?â en âmet welke factoren moet rekening gehouden worden?â staan centraal. Voorafgaand aan de intreerede presenteren de deelnemende studententeams hun ontwerpen aan een deskundige jury. Tijdens de intreerede wordt bekend gemaakt welk team het beste ontwerp heeft gemaakt en daarmee de eerste prijs, een reis naar London die in het teken van duurzaamheid staat, in de wacht sleept.

Over de lector

Laure Itard promoveerde in 1998 aan de Faculteit Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Delft op haar promotieonderzoek naar natte compressie-resorptie warmtepompen. Tot 2004 werkte ze als adviseur bij Deerns Raadgevende Ingenieurs, een adviesbureau voor installatietechniek, waar ze o.a. werkte aan softwareontwikkeling op het gebied van duurzame binnenklimaatinstallaties en energie-installaties. Zij is universitair hoofddocent bij het onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft, waar zij sinds 2004 onderzoek doet en begeleidt naar de duurzaamheid van woningen en installaties, en de relatie tussen energiegebruik en gebruikersgedrag doet en begeleidt.

Over het lectoraat

Het lectoraat Energie en de Gebouwde Omgeving verspreidt en ontwikkelt kennis op het gebied van het verduurzamen van de energieketen in de gebouwde omgeving. Er worden modellen ontwikkeld, getest en geoptimaliseerd voor de praktijk en het onderwijs, gericht op (glastuin-) gebouwen en op energievoorzieningvraagstukken rondom de gebouwde omgeving.

De Haagse Hogeschool nodigt u van harte uit de intreerede van Laure Itard bij te wonen op woensdag 30 november 2010 op de vestiging Johanna Westerdijkplein. Voor meer informatie over het programma en het lectoraat, zie dehaagsehogeschool.nl/lectoraatego