Belgische Federale Overheid



Jules Schmalzigaug, een Belgische futurist

Datum: 06 december 2010

Tentoonstelling, Brussel, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, 29 oktober 2010 - 6 februari 2011

Jules Schmalzigaug (geboren in Antwerpen in 1882, overleden in Den Haag in 1917) was de enige Belgische schilder die in de vooroorlogse periode betrokken was bij de ontwikkeling van het futurisme. Hoewel hij één van de meest originele en talentrijke Belgische kunstenaars was van zijn tijd, belandde hij lang in de vergetelheid. Vandaar dat de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten dan ook deze tentoonstelling aan hem wijden en een catalogus uitbrengen. Deze tentoonstelling vormt niet alleen een selectie van zijn werk: ze illustreert ook het leven van de kunstenaar aan de hand van unieke foto's, nota's en brieven.

Schmalzigaug ontdekte het futurisme in Parijs in februari 1912, tijdens de conferentie van Filippo Tommaso Marinetti ter gelegenheid van de tentoonstelling van De Italiaanse futuristische schilders in galerij Bernheim-Jeune. Deze tentoonstelling was voor Schmalzigaug een ware revelatie. Hij trok daarop naar Venetië om zich bij de futuristische beweging aan te sluiten.Vanuit zijn atelier in Venetië knoopte hij contacten aan met de lokale avant-garde en maakte hij zich de futuristische vormentaal eigen.

Hij maakte kennis met de meest prominente figuren van het futurisme zoals Giacomo Balla en Umberto Boccioni.Hij werd uitgenodigd om deel te nemen aan de Esposizione libera futurista internazionale in Rome in de lente 1914, een teken dat zijn werk door zijn nieuwe Italiaanse vrienden gunstig onthaald werd.

Ontdek het unieke talent van deze kunstenaar aan de hand van een selectie schilderijen, werken op papier en archiefdocumenten.

Catalogus
Jules Schmalzigaug Een Belgische futurist
Wetenschappelijke 'Cahier'-uitgave met bijdragen van Willard Bohn, Giovanni Lista en Valerie Verhack (176 p. - 133 ill.)

http://www.expo-schmalzigaug.be
http://fine-arts-museum.be

Baron Francis Delbeke, s.d. (1916-1917)
Baron Francis Delbeke, s.d. (1916-1917)
Gouache en pastel op karton, 89,5 x 125,5 cm
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel, Inv. 7558