Vrije Universiteit Amsterdam

Electrofiele fosfinidenen: Feit of Fictie?


* Startdatum: 29-10-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Electrophilic Phosphinidenes: Science or Fiction?


* Spreker: H. Jansen


* Promotor: prof.dr. K. Lammertsma


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Met het onderzoek van Helen Jansen krijgen we een beter inzicht in de eigenschappen van de fosforhoudende reagentia, en met name de electrofiele fosfinidenen.

Electrofiele fosfinidenen zijn veelzijdige reactieve intermedia die erg kortlevend zijn en dus eigenlijk geen bestaansrecht hebben. Als tussenstof zijn fosfinidenen bijzonder waardevol in de synthese van organofosforverbindingen, die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als liganden voor nieuwe katalysatoren en als uitgangsstof voor de bereiding van nieuwe fosforhoudende materialen. Omdat er nog veel vragen waren over de identiteit van de kortlevende fosfinideendeeltjes, verrichtte Jansen een diepgaand onderzoek naar zowel de formatie als de reactiviteit van deze gegenereerde fosfinidenen, met als voornaamste focus de recent ontwikkelde fosfepinen. Deze fosfepinen kunnen namelijk als fosfinideen-precursor worden gebruikt, omdat ze door middel van verhitting fosfinidenen genereren.
Jansen licht de titel "Feit of Fictie?" nader toe, omdat het bestaan van de fosfinidenen nog niet onweerlegbaar was aangetoond. Het bestaan van het laag-valente electrofiele fosfinideen-complex , met een positief geladen substituent, is nu vastgesteld met behulp van gasfase massaspectrometrische experimenten. Jansen laat met deze experimenten zien dat het gegenereerde deeltje met olefinen diverse ringstructuren vormt. Haar observaties, die worden gesteund door theoretische berekeningen en reacties in de oplossingsfase, onderbouwen de claim dat het neutrale fosfinideencomplex een rol speelt in de synthese van verscheidende organofosforverbindingen. Jansens gasfasestudies laten verder zien dat de gevormde producten in een vervolgreactie het aanwezige metaal kunnen verliezen of d.m.v. een retroadditie het fosfinideen weer geven, afhankelijk van de aard van de fosforverbinding en zijn substituenten, waarmee de chemie van deze fosforhoudende kortlevende deeltjes wordt uitgebreid.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam