Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 27-10-2010

Televisie
Uitzending vrijdag 29 oktober
Nederland 1 - 21.30 uur

'ALS BROER JAAP DOOD IS, WAAR IS ZIJN ZOON HUIPIE DAN?'

Zeeman Jaap van Straten uit Rotterdam is een pechvogel. Als kind verloor hij tijdens de oorlogsjaren zijn vingers bij het spelen met een handgranaat. Toen zijn zus Lenie hem half jaren zeventig voor het laatst zag, liep Jaap in een stalen corset omdat hij na een avond passagieren tussen de wal en het schip was gevallen. En daarna hoorde Lenie nooit meer iets van haar broer. "Hij is naar Duitsland gegaan, maar zijn naam komt in geen enkel register voor. Ik vrees dat hij is overleden". Jaap had een zoontje dat Lenie nog eens heeft gezien op het binnenvaartschip van haar ouders: "Huipie, genoemd naar onze vader Huibert. Ik zie dat knulletje nog zo in zijn zinken teiltje badderen. Die moet nu een jaar of 45 zijn."

VERMIST gaat in de uitzending van vrijdag 29 oktober op zoek naar vader en zoon Van Straten in Duitsland.

Agnes na ontvoering drie kinderen naar Egypte:"IK DACHT DAT OVERKOMT MIJ NOOIT...!"

In januari 2009 zag Agnes haar twee dochters van acht en zes en haar zoontje van anderhalf voor het laatst. Ze moest ze achterlaten bij hun vader in Caïro die de paspoorten had afgepakt. "We gingen in 2008 voor een vakantie naar zijn familie in Egypte, maar hij wilde ons niet terug laten gaan. Hij heeft veel geweld gebruikt en toen hij eindelijk in januari 2009 mijn paspoort teruggaf, kon ik naar Nederland om hier hulp te vragen om mijn kinderen terug te halen." Maar dat viel tegen want de Centrale Autoriteit zegt niets te kunnen doen omdat de kinderen met toestemming van moeder in Egypte zijn en ze er inmiddels zo lang wonen dat de termijn voor teruggeleiding is verstreken. Agnes: "En ik dacht vroeger 'wat stom dat die moeders hun kind kwijtraken door list en bedrog van de buitenlandse vader' en nu overkomt het mij!". Agnes heeft haar kinderen met moederdag voor het laatst gesproken: "Heel kort want de nieuwe vrouw van hun vader verbiedt het. Ze huilden en zeggen terug te willen naar mij, naar Vlissingen".

In VERMIST praat Agnes over haar misÄ-re.

Verder in VERMIST:

-Het laatste nieuws over de indentiteit van onbekende vrouw uit Grubbenvorst: 'Krijgt het Rozenmeisje dan eindelijk een naam?'

-De Mijdrechtse Selma, deze week 6 jaar vermist

Presentatie: Jaap Jongbloed

Voor meer informatie: www.vermist.nl



Ingezonden persbericht