Verstikkende ervaring Den Haag is een feit

29/10/2010 07:00

Nederlandse Brandwonden Stichting

Aanstaande vrijdag geeft Mark Frequin, directeur generaal van het ministerie van BZK, om 13.00 uur het startsein voor de Nationale Rookmelderdag op zaterdag 30 oktober. In een namaakwoning op het Plein in Den Haag simuleert de brandweer een huisbrand. De directeur generaal ondervindt aan den lijve hoe verstikkend dat kan zijn en onderstreept daarmee het belang van een werkende rookmelder.

Om zelf te ervaren hoe donker en benauwend een huisbrand is, staat op het Plein in Den Haag een rookcontainer van de brandweer waarin een woning is nagebouwd. Binnenin wordt door knetterkasten, nepvuur, een rookmachine en geluidseffecten een huisbrand nagebootst. René Hagen, lector Brandpreventie en voorzitter Brandpreventieweken, begeleidt Mark Frequin tijdens de gesimuleerde brand naar de oefenwoning. Warmtecamera's registreren hun verstikkende ervaring.

Rookmelders redden levens

René Hagen: "Bij een brand heb je slechts enkele minuten om te vluchten. Een rookmelder is het enige effectieve middel om tijdig gealarmeerd te worden. Rookmelders redden dus levens." De Nationale Rookmelderdag op zaterdag 30 oktober, vormt de afsluiting van de Brandpreventieweken, een gezamenlijke campagne van de Brandweer en de Brandwonden Stichting. De hele maand oktober werden Nederlanders geconfronteerd met de kritische vraag 'Wat doe JIJ bij brand?' gevolgd door de oproep 'Daar moet je NU over nadenken!'

Waarom een Nationale Rookmelderdag?

De Nationale Rookmelderdag, jaarlijks op de laatste dag van de zomertijd, onderstreept het belang van het plaatsen van een werkende rookmelder. Nederlanders worden die dag gestimuleerd de batterij van hun rookmelder te checken, hem op de juiste plaats op te hangen of er één aan te schaffen. En dat is, gezien een onderzoek van de Brandwonden Stichting, geen overbodige boodschap: 50% van de Nederlanders controleert een rookmelder nooit meer na bevestiging en 1 op de 4 Nederlanders heeft überhaupt geen rookmelder.

Wat doe JIJ bij brand?

Tijdens de Brandpreventieweken zijn huis-aan-huiskaartjes uitgedeeld waarmee iedereen een rookmelder tegen gereduceerd tarief kon kopen. De actie was een succes: meer dan 14.000 mensen bestelden een rookmelder. Op de drukbezochte campagnesite www.watdoejijbijbrand.nl staan tips hoe je brand kan voorkomen en wat je moet doen als er brand uitbreekt. De campagne 'Wat doe JIJ bij brand?' wordt ondersteund door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De VROM-inspectie deed eerder onderzoek naar de brandveiligheid in studentenhuizen. De uitkomst was zorgelijk: de helft van de onderzochte panden voldeed niet aan de brandveiligheidseisen. De Brandwonden Stichting concludeerde met een ander onderzoek dat slechts de helft van alle zorginstellingen jaarlijks een ontruiming oefent. Reden genoeg om deze groepen (studenten en zorgprofessionals) op geheel eigen wijze voor te lichten via www.watdoejijbijbrand.nl/studenten en www.watdoejijbijbrand.nl/zorg.





http://www.rookmelderdag.nl