Raad van State


vrijdag 29 oktober 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Kleefse Waard Koningspley Noord' van de gemeente Arnhem. Het plan heeft onder meer betrekking op het bestaande industriepark Kleefse Waard en het uiterwaardengebied Koningspley-Noord dat voor een deel in gebruik is als landbouwgebied. Het plan maakt het mogelijk om een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen in het uiterwaardengebied door een dijktracé (langs de Nieuwe Havenweg en de Koningspley-Noord) aan te leggen. Hierdoor wordt het gebied hoogwatervrij. Verder kan het bestaande terrein Kleefse Waard worden geherstructureerd. De werkgroep Arnhem Geen Asfaltcentrale gaat ervan uit dat het bestemmingsplan de bouw van een asfaltcentrale mogelijk maakt. Zij vindt dat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor het milieu. Volgens de werkgroep had namelijk een milieueffectrapport moeten worden opgesteld. Ook betwijfelt zij de noodzaak van de herstructurering en de uitbreiding van het bedrijventerrein. Daarom is de werkgroep tegen het goedkeuringsbesluit van het provinciebestuur in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van haar beroep, verzoekt zij de Raad van State het provinciale besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007346/2) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Beverwijk om een vergunning in te trekken. Het gaat om een vergunning voor een zendmast aan de Bosweg in Wijk aan Zee. Een inwoonster van Wijk aan Zee wil dat het gemeentebestuur de vergunning intrekt. Zij woont op een afstand van ongeveer 200 meter en vreest dat de mast schadelijke gevolgen heeft voor omwonenden. Daarom komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Haarlem verklaarde in juli 2009 een eerder beroep van de inwoonster ongegrond. (zaaknummer 200906139/1)

10.45 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Emmeloord van het bestemmingsplan 'Kometenlaan'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een zorginstelling aan de Kometenlaan mogelijk. In de instelling gaan mensen begeleid wonen. Onder meer de Actiegroep Behoud Kometenbos is het niet eens met het plan. Zij vreest dat een deel van het bos moet verdwijnen om de bouw te kunnen realiseren. Verder had de gemeenteraad volgens haar meer rekening moeten houden met de flora en fauna in het bos. Ook is de komst van de instelling in strijd met het gemeentelijk beleid, aldus de actiegroep. Bovendien zou de instelling niet voldoen aan de welstandseisen. Daarom is de werkgroep tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen. In afwachting van de behandeling van haar beroep, verzoekt zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201007987/2)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Aansluiting N323/A15 Echteld' van de gemeente Neder-Betuwe. Het plan maakt een nieuwe aansluiting mogelijk van de N323 op de A15. Deze aansluiting ligt in de buurt van een tuincentrum. Volgens de eigenaren van het tuincentrum wijkt de aansluiting ten onrechte af van de aansluiting zoals die in het tracébesluit van de Betuweroute staat. Daarom had het provinciebestuur het bestemmingsplan niet mogen goedkeuren, aldus de eigenaren. Verder vinden zij dat er meer onderzoek gedaan had moeten worden naar de verkeersintensiteiten en de geluidsbelasting in de buurt van het tuincentrum. Daarom zijn zij tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep gekomen. In afwachting van de behandeling van haar beroep, verzoekt zij de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201008755/2)