Gemeente Helmond


Nieuwe projecten in de Leonardusbuurt

In de Leonardusbuurt worden de komende tijd twee nieuwe projecten gestart: Aanpak achter de voordeur en Bijzondere verhuring.

Initiatief vanuit de buurt

De projecten zijn ontstaan als antwoord op een initiatief vanuit de bewonersgroep Leefbaar Leonardus. Deze bewonersgroep heeft zowel bij de gemeente als bij de woningbouwvereniging Volksbelang laten weten dat er iets gedaan moest worden aan de leefbaarheid in de Leonardusbuurt.

Een leefbare Leonardusbuurt voor alle inwoners

De gemeente en Volksbelang richten zich op de kansen en mogelijkheden die aanwezig zijn in de buurt. Daarbij maken zij zoveel mogelijk gebruik van al bestaande initiatieven. Daarnaast wordt via twee pilotprojecten de leefbaarheid aangepakt.

Pilot Aanpak achter de voordeur

Een van de projecten uit het plan van aanpak is het project aanpak achter de voordeur. Het uitgangspunt van dit project is dat huisbezoekers bij bewoners een open gesprek voeren over de buurt. Hierdoor kunnen zij zich een beeld vormen van de situatie van de bewoners. Na het eerste jaar zal het project aanpak achter de voordeurgeëvalueerd worden en waar nodig worden bijgesteld.

Pilot Bijzondere verhuring

Via bijzondere verhuring kan de woningbouwvereniging eisen stellen aan nieuwe bewoners. Het idee is om vrijkomende huurwoningen in een nader te bepalen straat in de Leonardusbuurt, alleen nog toe te wijzen aan huurders die voldoen aan bepaalde criteria, zoals bijvoorbeeld het hebben van een dagbesteding. Dit project wordt moet nog juridisch goedgekeurd worden. Ook dit project zal eerst als pilot van één jaar gestart worden.