Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Het biometrische paspoort als black box

Biometrisch paspoort Happy landings? luidt de titel van het onderzoeksrapport (WRR- Webpublicatie nr. 46) van mr. Vincent Böhre over het biometrische paspoort. Zijn onderzoeksdoel is het inzichtelijk maken van het biometrische paspoort als maatschappelijk-technologische 'black box' en de dynamiek die daarbinnen en daaromheen is opgetreden. De vragen in het onderzoek hebben met name betrekking op relevante Nederlandse actoren en hun doelen, alsmede hun relaties met belanghebbenden zoals de burger. In het onderzoek wordt de parlementaire geschiedenis rond het biometrische paspoort uitvoerig beschreven. Ook worden relevante ontwikkelingen in de Nederlandse 'civil society' in kaart gebracht. De beginselen privacy, identiteit, transparantie, accountability, keuzevrijheid, effectiviteit en efficiëntie vormen hierbij een rode draad.

Böhre levert met deze publicatie een belangrijke bijdrage aan het WRR-project Beleid, Informatie en Technologie (BIT) [link naar project BIT], dat in het voorjaar van 2011 het rapport iOverheid publiceert. Dit adviesrapport gaat over de rol en verantwoordelijkheid van de overheid bij de inzet van ICT. Over de technische, industriële en Europese aspecten van het biometrische paspoort verschijnt dit najaar nog een studie van Max Snijder (Black box biometrisch paspoort).

Vincent Böhre studeerde internationaal & Europees recht en Nederlands recht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte voor Loyens & Loeff en Amnesty International, is actief bij het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en voorzitter van het Platform Bescherming Burgerrechten.

Meer informatie

WRR-webpublicatie nr. 46 Happy landings? Het biometrische paspoort als black box WRR-project Beleid, Informatie en Technologie (BIT) Artikelen betreffende Beleid, Informatie en Technologie