Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 29-10-2010

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 29 oktober
Nederland 1 - 21.30 uur

HET 'ROZENMEISJE' HEEFT EEN NAAM

De in 1996 in Grubbenvorst vermoord aangetroffen onbekende vrouw heet Josefa en is afkomstig uit Gorzow in Polen.

Dankzij samenwerking tussen het TROS-programma VERMIST en het Poolse tv-programma 'Ktokolwiek' heeft de familie van de in maart 1976 geboren Josefa zich gemeld.

Het zogenaamde 'Rozenmeisje' is gisteren door de familie geïdentificeerd aan de hand van foto's van de vermoorde vrouw. De uitslag van het nog in gang zijnde DNA-onderzoek is voor hen niet nodig: ,,We zijn er zeker van dat het onze Josefa is." Ook de littekens op het been van het 'Rozenmeisje' herkennen ze als de verwondingen die Josefa, kort voor haar verdwijning in 1996, opliep bij een illegaal autoritje. Het ongeluk, waarbij haar vader zwaargewond raakte, was reden voor Josefa om van huis te vertrekken.

Josefa ontmoette in Keulen Erich L. die afgelopen zomer is gearresteerd omdat zijn DNA werd aangetroffen op het 'Rozenmeisje'. Erich ontkent de moord, maar verklaart het meisje te kennen als de Poolse bardanseres Malgosia die met ruzie thuis was vertrokken. Josefa's moeder vertelt dat haar dochter zichzelf inderdaad van kinds af aan Malgosia noemde.

Bugemeester Joke Kersten van de gemeente Grubbenvorst, waar het Rozenmeisje in een naamloos graf ligt, is opgelucht: ,,De familie van het meisje is na 14 jaar dan toch gevonden, nu de dader nog."

Presentatie: Jaap Jongbloed
Internetadres www.vermist.nl