Ingezonden persbericht


Persuitnodiging, 27 oktober 2010

DLG organiseert 'leerzame loop' voor natuurliefhebbers in De Hilver

Aanstaande vrijdag 29 oktober organiseert Landinrichtingscommissie De Hilver samen met Dienst Landelijk Gebied (DLG) een wandeling voor alle inwoners van de omliggende gemeenten van Landinrichtingsgebied De Hilver. Dit in het kader van de campagne 'De Hilver De Vrije Loop'. Met een knipoog naar het campagnethema leidt deze leerzame loop de wandelaars langs enkele huidige werkzaamheden in De Hilver.
Wij nodigen u graag uit om deze leerzame loop bij te wonen. De wandeling vindt plaats op: Vrijdag 29 oktober 2010
Vrije inloop tussen 13.30 en 16.30 uur
De eerste wandeling start om 14.00 uur.
Ontvangst en startpunt: Kanoboerderij de Reusel in Moergestel (Heizenschedijk 1, 5066 PL)

Omwonenden zijn ook welkom voor een wandeltocht met vrije inloop tussen 13.30 en 16.30 uur. De wandeling, onder leiding van een gids, zal ongeveer een uur duren. Op deze middag krijgen zij de werkzaamheden van dichtbij te zien. Bezoekers kunnen het beste wandelschoenen of laarzen dragen. Onderweg geven specialisten op het gebied van cultuurhistorie, ecologie en geologie extra uitleg. U hoort welke vissen er in het gebied leven en welke grondlagen zichtbaar zijn in de nieuwe aansluiting van De Reusel. Ook wordt de cultuurhistorische kennis van de deelnemers getest. Deelnemers aan de wandeling krijgen een vragenlijst mee. De winnaar van deze vragenlijst, die de meeste vragen goed heeft beantwoord, wordt op een later moment bekend gemaakt en wint een mooie prijs!

Landinrichtingswerkzaamheden
In de Hilver worden momenteel werkzaamheden uitgevoerd ter verbetering van de landbouw, natuur en waterbeheersing in het gebied. Er is gekozen om deze werken gezamenlijk uit te voeren zodat werk met werk kan worden gemaakt. Zo kan de grond die vrijkomt bij de natuur- en waterwerken (EHS De Hilver) direct ingezet worden voor de landbouw (kavelaanvaardingswerken). Met de herinrichting van De Hilver willen de Landinrichtingscommissie De Hilver en haar partners de oude structuren in het landschap beter zichtbaar maken en waar mogelijk ecologische verbindingen realiseren. De landschappelijke structuur in het gebied wordt hersteld en verbeterd. Dit jaar bestaan de werkzaamheden in De Hilver onder andere uit het dempen en graven van waterlopen, het laten hermeanderen van de Reusel en het afgraven van de bovengrond voor zowel waterbeheersing, natuur als landbouw. Deze werkzaamheden worden gezamenlijk aangepakt, zodat de grond die vrijkomt direct kan worden ingezet voor de landbouw en het dempen van een oude loop van de Reusel. In totaal wordt een circa een miljoen kuub grond verzet in De Hilver. Hoe deze zaken precies met elkaar te maken hebben wordt u tijdens de wandeling allemaal duidelijk.

De landinrichtingswerkzaamheden zijn voorjaar 2011 afgerond. Dan is de landbouw van de natuur gescheiden. Boeren hebben grotere en betere percelen dichter aan huis en zijn hierdoor in staat om hun bedrijf optimaal te ontwikkelen. Tevens wordt dit najaar gestart met de aanleg van circa 80 ha. aan nieuwe landschapselementen. Tevens vinden op dit moment de voorbereidingen plaats om het gehele landinrichtingsgebied beter voor de recreant te ontsluiten. Het hele landinrichtingsproject zal uiterlijk in 2013 zijn afgerond.

Voor meer informatie over landinrichting De Hilver kunt u kijken op: www.dehilver.nl
Noot voor redacties