Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VAN HET INSTITUUT VOOR NEDERLANDSE GESCHIEDENIS

Jaarverslagen van 200 jaar geleden toegankelijk en begrijpbaar?

Een balans van 200 jaar geleden ziet er in hoofdlijnen hetzelfde uit als nu. Toch is de betekenis van de cijfers anders. Bij het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis verschijnt a.s. vrijdag een publicatie over het gebruik van jaarverslagen van ondernemingen met per tijdsperiode een toelichting op de cijfers. Daarmee hebben historici en andere onderzoekers de mogelijkheid om het financiële gedeelte van een jaarverslag uit de periode 1811 - 2005 te kunnen doorgronden.

Voorafgaand aan de boekpresentatie is er een minisymposium met voordrachten van prof.dr. C. Camfferman, prof.dr. E.J. Fischer en prof.dr. H.A.M. Klemann over het gebruik van Jaarverslagen van ondernemingen in historisch onderzoek.

Het boek is het achtste en laatste deel Broncommentaren, een reeks samengesteld om de kennis te vergroten van bronnen die van belang zijn voor de Nederlandse geschiedenis en bronnenkritiek te bevorderen. Voorgaande delen zijn ook digitaal toegankelijk via de website van het ING, www.inghist.nl.

Deel 8 van de serie Broncommentaren biedt historici en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om het financiële gedeelte van een jaarverslag van een onderneming uit de periode 1811 - 2005 te kunnen doorgronden. Immers al ziet een balans er nu hetzelfde uit als aan het begin van de negentiende eeuw, de onderliggende processen en definities van de cijfers zijn ingrijpend veranderd. In het boek vindt u, per tijdsperiode, beschreven wat er van een balans verwacht mag worden.

De bijeenkomst vindt plaats vrijdag 29 oktober, van 10.00 tot 12.00, in het auditorium van het Nationaal Archief in Den Haag. Voor het volledige programma en aanmelding zie de website van het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, www.inghist.nl. De toegang is gratis.
---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht