Tweede Kamer stemt meestal anders dan meerderheid wil


AMSTERDAM, 20101029 -- In ruim zes van van de tien gevallen stemt de Tweede Kamer anders dan de meerderheid van de Nederlanders zou willen. Dat blijkt uit de eerste maand van Schaduwkamer.nl, een site waarop 'de gewone man' kan meestemmen met de Tweede Kamer. Ruim 20.000 Nederlanders hebben een zetel in de Schaduwkamer. Moties die daar sneuvelden kregen in Den Haag een meerderheid en andersom.

Een krappe meerderheid (52%) van de Schaduwkamer stemde woensdag voor de motie van de PVV om de Koning voortaan geen deel meer te laten uitmaken van de regering. De Tweede kamer verwierp deze motie. Bijna 70% van de Schaduwkamer wil bezuinigen op salaris van politici en niet op jonggehandicapten en bijstandsgerechtigden. In Den Haag werd andersom beslist.

Schaduwkamer en Tweede Kamer zijn het eens over het feit dat tegengaan van islamisering geen doelstelling van beleid mag zijn en dat staatsecretaris Veldhuijzen haar Zweedse nationaliteit niet hoeft op te geven.

Er zijn 13 moties in stemming gebracht in de Schaduwkamer. De PVV en de SP zijn de partijen die het best doen wat hun kiezers willen. Bij alle 13 moties stemden hun fracties in de Tweede Kamer exact hetzelfde als hun schaduwfractie in de Schaduwkamer. De VVD-fractie sluit het slechtst aan bij de keus van haar kiezers. Slechts bij 6 van de 13 moties wilden Kamerfractie en schaduwfractie hetzelfde.

Schaduwkamer

In Schaduwkamer stemmen kiezers mee met elke belangrijke motie of stemming in de Tweede Kamer. Schaduwkamer is een initiatief van ICOM, het Internet Competence Network en No Ties. De technische opzet en statistische methoden worden verzorgd en gecontroleerd door Maurice de Hond. Zijn zoon, presentator en ondernemer Marc de Hond is de woordvoerder van Schaduwkamer. Stemmen kan ook via mediapartner Hyves (9 miljoen Nederlandse leden). BNN is mediapartner van Schaduwkamer en zal regelmatig via Radio, Televisie en Internet de stemmingen van de Schaduwkamer behandelen.

Schaduwkamer.nl