Gemeente Utrecht

Oude kermis terug op kruispunt in Ondiep/Zuilen

Langs een van de drukste kruispunten van de stad, de Amsterdamsestraatweg-St. Josephlaan, zijn twee levensgrote muurschilderingen aangebracht van een kind in een zweefmolen. De schilderingen zijn gemaakt door kunstenaar Jos Peeters en verwijzen naar de kermis die elk jaar op deze plek gehouden werd, halverwege de vorige eeuw. Wijkwethouder Frits Lintmeijer, Trees van Haarst, regiodirecteur Portaal en buurtbewoner Kees Ebbenhorst onthullen op vrijdag 29 oktober een informatiebord over de muurschilderingen en de kermis van Ondiep.

Ten tijde van de kermis, van begin jaren dertig tot begin jaren zestig, was de brede St. Josephlaan een doodlopende weg (in de spoordijk was nog geen viaduct) en daardoor een geschikte locatie voor een kermis. Buurtbewoner Kees Ebbenhorst bewaart daar, net als andere oudere buurtbewoners, mooie jeugdherinneringen aan. Hij kwam met het idee voor de muurschilderingen van de kermis toen na de gemeenteraadsverkiezingen van juni 2010 duidelijk werd dat de Spoorlaan (de verbindingsweg vanaf de A2 langs het spoor, door de St. Josephlaan naar de Amsterdamsestraatweg) niet wordt gerealiseerd en er geen huizen worden gesloopt in de St. Josephlaan.

Naast de schilderingen van de zweefmolen zijn nog twee muurschilderingen van de ouderwetse kermis gemaakt op het kruispunt St. Josephlaan-Dr. Schaepmanstraat. Het gaat om een tafereel met toeschouwers bij de zweefmolen en het draaiorgel dat met zijn klanken ver boven het geroezemoes van de kermis uitkwam. Dit draaiorgel speelt nog steeds en is ook aanwezig bij de onthulling. Kunstenaar Jos Peeters, bekend van de (restauratie) van historische muurreclames en -schilderingen op vele plekken in de stad, liet zich inspireren door oude foto's van buurtbewoners.

Werkgroep Directe Voorzieningen
Opdrachtgever voor de muurschilderingen is de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht. Deze werkgroep zet zich in voor herstel van historische en karakteristieke elementen in het straatbeeld.