Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Vrijdag 29 oktober 2010

Haagse bezuinigingen bedreigen functioneren van het Gelders Archief

Het functioneren van het Gelders Archief loopt ernstig gevaar door de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet Rutte-Verhagen. Dit zegt Fred van Kan, directeur van het Gelders Archief, vandaag in De Gelderlander.

Fred van Kan maakt zich zorgen over de toekomstige service aan het publiek en de geplande nieuwbouw. Het nieuwe kabinet wil de rijksbijdrage aan de Regionale Historische Centra in de provinciale hoofdsteden met 25% korten. Voor het Gelders Archief betekent dat een korting van 700.000 euro op een begroting van ruim vier miljoen euro.

De nieuwbouw aan de Arnhemse Westervoortsedijk is noodzakelijk, omdat het huidige archiefgebouw sterk verouderd is en niet voldoet aan wettelijke en professionele eisen. Bovendien bevindt de historische collectie zich nu op verschillende locaties in verband met ruimtegebrek.

"Wie zit er nu te wachten op een archief dat een dag per week open is?", aldus een bezorgde directeur in De Gelderlander. Op 13 december 2010 wordt de cultuurbegroting in de Tweede Kamer behandeld.

Meer informatie: http://www.geldersarchief.nl/nieuws/2010/service-aan-publiek-en-nieuwbouw-in-gevaar

Noot voor de redactie (