Ingezonden persbericht


Persbericht Projectbureau Delflandse Kust

Haagse zuidkust wordt veiliger

Nu de strandpaviljoens zijn vertrokken, worden de werkzaamheden voor de kustversterking hervat. Begin november 2010 starten de werkzaamheden op het Haagse strand bij Solleveld en het Kijkduinpark (Zuiderstrand 1 en 2). Het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat maken de kust veilig voor de komende vijftig jaar door de duinen en het strand te verbreden. Vanwege de werkzaamheden is de strandopgang Zuiderstrand 1 van november 2010 tot april 2011 afgesloten.

Om de duinen en het strand te verbreden wordt zand opgespoten. Daarnaast vinden werkzaamheden plaats om de duinen en het strand opnieuw in te richten, waaronder het verlengen van de strandopgangen, het aanleggen van kabels en leidingen voor paviljoens en het planten van helmgras. In verband met veiligheid worden delen van het strand tijdelijk afgesloten. Ook strandopgang Zuiderstrand 2 zal enige tijd niet toegankelijk zijn. De werkzaamheden zijn naar verwachting uiterlijk 1 april 2011 gereed.

Infocentrum opent op zaterdag
Omdat de werkzaamheden weer hervat worden, gaat het Informatiecentrum Delflandse Kust in Kijkduin vanaf november 2010 ook op zaterdag open. Iedereen die meer wil weten over de versterking van de Delflandse kust kan er op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur terecht. Het informatiecentrum staat ten zuiden van de boulevard in Kijkduin, op het terrein van Delfland.

Westduinpark krijgt breder strand
Naar verwachting wordt vanaf januari 2011 zand opgespoten tussen Kijkduin en de haven van Scheveningen om het strand bij het Westduinpark te verbreden. De duinen zijn hier al hoog en breed genoeg. De strandopgangen in dit gebied worden tussen november 2010 en april 2011 voorzien van nieuwe trappen en betonplaten. De werkzaamheden worden hier naar verwachting uiterlijk 1 april 2011 afgerond.

Nieuwe situatie
Het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat versterken sinds eind 2008 de Delflandse Kust. Bij 's-Gravenzande, Ter Heijde, Monster en Kijkduin zijn de duinen en het strand al breder gemaakt. Hierdoor verdwijnen de strandhoofden (ook wel Delflandse hoofden, strekdammen of golfbrekers genoemd) geheel of gedeeltelijk onder het zand. Hierdoor veranderen de stromingen in de zee. Zwemmers en watersporters dienen hiermee na de werkzaamheden rekening te houden en worden hier te zijner tijd over geïnformeerd.



Ingezonden persbericht