Wageningen Universiteit en Researchcentrum

De Biodiversiteittop in Japan

29 okt 2010
Nummer: N3

De Biodiversiteittop in Nagoya, Japan eindigt vrijdag, 29 oktober. De wetenschap in de Nederlandse delegatie is vertegenwoordigd door dr. Ingrid Visseren-Hamakers (leerstoelgroep Bos en natuurbeleid van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR). De laatste onderhandelingen in de conferentie, die officieel de 10th Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity (CBD COP 10) heet, vallen niet mee, zo blijkt uit haar rapportages.

De afgelopen weken is hard onderhandeld op een aantal belangrijke onderwerpen, zo meldt ingrid van Visseren Met nog korte tijd te gaan is - ondanks aanzienlijke vooruitgang - een succesvol resultaat van de bijeenkomst nog niet binnen handbereik. Vrijdagavond zal pas duidelijk zijn wat het daadwerkelijke resultaat is van de top, meent zij.

De belangrijkste onderwerpen zijn het vaststellen van een regeling (protocol) op het gebied van genetische bronnen (Access and benefit-sharing, ABS) en van nieuwe doelstellingen voor 2020 voor het behoud van de mondiale biodiversiteit, en het vinden van financiering voor deze plannen.

De vraag is of de onderhandelingen over het ABS protocol, dat de toegang tot genetische bronnen en de eerlijke verdeling van de opbrengsten van dit gebruik zou moeten regelen, tijdens de COP kunnen worden afgerond. Het is een zeer politiek gevoelig onderwerp en de onderhandelingen verlopen erg moeizaam. Toch is er hoop op dat het protocol op tijd klaar is.

De onderhandelingen over het behoud van biodiversiteit verlopen voorspoediger. Op een aantal punten, zoals het tegengaan van het uitsterven van bedreigde soorten en het verduurzamen van de visserij, is voortgang geboekt, maar ook deze onderhandelingen zijn nog niet afgerond. Heikel punt blijft het vinden van financiering voor beide plannen.

Ingrid Visseren-Hamakers heeft de afgelopen weken met name de onderhandelingen over de IPBES en op het gebied van klimaat en biodiversiteit gevolgd. De COP zal waarschijnlijk de oprichting van een Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) verwelkomen. Dit voorgestelde wetenschappelijke adviesorgaan is vergelijkbaar met het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat het klimaatverdrag (UNFCCC) adviseert. De onderhandelingen op het gebied van klimaatverandering richten zich onder meer op het inzetten van bescherming en duurzaam gebruik van bossen als middel om klimaatverandering tegen te gaan, het zogenaamde REDD+. De COP zal hopelijk besluiten om een bijdrage te leveren aan de discussies over de impact van REDD+ op biodiversiteit.