Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 oktober 2010

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie

over de toegankelijkheid van privacygevoelige informatie voor derden, waaronder particuliere recherchebureaus


1. Bent u op de hoogte van het gemak waarmee privacygevoelige informatie bij bedrijven en instanties kan worden vergaard, zoals getoond in de uitzending van de VPRO van 20.25 uur op woensdag 27 oktober?


2. In hoeverre schat u in dat deze zelfde mogelijkheden bestaan en met succes gebruikt worden bij het vergaren van privacygevoelige informatie bij overheidsinstanties?
- Welke maatregelen neemt de overheid om dit gevaar weg te nemen?


3. bent u het eens met de stelling, zoals geopperd in dezelfde VPRO-uitzending, dat de regels voor het vergaren van privacygevoelige informatie voor particulieren minder strikt zijn dan voor politie en justitie? Zo ja, acht zij dit wenselijk? Zo nee, waarom niet?


4. Bent u op de hoogte van overheidsinstanties die opdrachten verlenen aan op de wijze zoals geschetst in bovengenoemde uitzending werkende recherchebureaus? Zo ja, acht zij dit rechtmatig?


5. Ziet u mogelijkheden om voorlichtingsactiviteiten te ontplooien teneinde de private en publieke sector meer bewust te maken van de praktijken zoals weergegeven in de bovengenoemde uitzending? Zo ja, hoe wil ze daar uitvoer aan geven? Zo nee, waarom niet?