Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Reactie SP Leeuwarden op het vertrek van Hendrika Zoodsma

Met verbijstering hebben wij als SP Leeuwarden via de pers vernomen dat onze fractievoorzitster Hendrika Zoodsma is overgestapt naar Verenigd Links.

Aan ons heeft Hendrika Zoodsma uitsluitend meegedeeld (per mail) dat zij per 1 november haar lidmaatschap opzegt en verdergaat als zelfstandig raadslid, zonder opgaaf van redenen.

We hebben een jaar lang intensief met haar samen gewerkt. Nooit hebben wij van haar vernomen dat zij het niet eens was met onze werkwijze. We hebben als SP een fractie en een steunfractie die altijd met elkaar overlegt. Waar meningsverschillen worden besproken en geen dictaten worden opgelegd vanuit het afdelingsbestuur, waarvan Zoodsma tot nog toe overigens zelf deel van heeft uitgemaakt.

Hendrika Zoodsma is in de gemeenteraad gekozen als SP'er, geen enkele kiezer in Leeuwarden heeft een stem uitgebracht op Verenigd Links. Zij heeft ingestemd met de standaardafspraken voor SP-raadsleden, waaronder de afspraak dat SP-raadsleden een deel van de onkostenvergoeding afdragen aan de partij. Zij blijkt zich al vijf maanden niet aan deze afspraak te hebben gehouden.

Graag zouden wij met mevrouw Zoodsma het gesprek aangaan, maar helaas reageert zij niet op onze pogingen om contact met haar te leggen.