Vlaamse Overheid

Vlaams Hervormingsprogramma EU 2020

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 29 oktober 2010

De Vlaamse Regering keurde vandaag haar ontwerp van Vlaams Hervormingsprogramma in het kader van de Europa 2020-strategie goed. Dit ontwerp wordt op 12 november 2010 bezorgd aan de Europese Commissie en gaat als bijlage bij de draft van het Nationaal Hervormingsprogramma. Lidstaten dienen immers pas in de maand april van volgend jaar hun definitieve Nationale Hervormingsprogramma's aan de Europese Commissie te bezorgen.

Met dit programma schrijft de Vlaamse Regering zich in in de Europa 2020-strategie. Het Pact 2020 en ViA vormen voor de Vlaamse Regering de basis voor het Vlaams Hervormingsprogramma. Net zoals dat gebeurde in het kader van de Lissabonstrategie wil Vlaanderen als regio in Europa haar verantwoordelijkheid opnemen in de globale sociaal-economische toekomststrategie van de Europese Unie.

De regionale dimensie van de Europa 2020-strategie zal, o.a. rekening houdende met de vijf kerndoelen, verder aan belang winnen. Vlaanderen heeft in het kader van de bevoegdheidsverdeling binnen België voor de 5 kerndoelen exclusieve of minstens gedeelde bevoegdheden. Vandaar dat de Vlaamse Regering zich ook voor deze kerndoelen van de Europa 2020-strategie wil engageren.

De Europese doelstellingen zijn :

- ernaar streven de arbeidsparticipatie voor vrouwen en mannen in de leeftijdsgroep 20-64 jaar op 75% te brengen, onder meer door middel van een grotere participatie van jongeren, ouderen en laaggeschoolden en een betere integratie van legale migranten;
- de voorwaarden voor onderzoek en ontwikkeling verbeteren, meer bepaald met het doel de gecombineerde publieke en private investeringen in deze sector op 3% van het BBP te brengen; de Commissie zal een indicator ontwikkelen die de O&O- en de innovatie-intensiteit weergeeft;

- de uitstoot van broeikasgassen met 20% verminderen ten opzichte van 1990; het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in het finale energieverbruik tot 20% opvoeren; en toewerken naar een verbetering van de energie-efficiëntie met 20%;

- de onderwijsniveaus verhogen, in het bijzonder door ernaar te streven de schooluitval onder 10% te brengen en door het aandeel van de bevolking in de leeftijdsgroep 30-34 jaar dat tertiair of gelijkwaardig onderwijs heeft voltooid op te trekken tot ten minste 40%;
- sociale insluiting bevorderen, met name door armoedereductie, door ernaar te streven ten minste 20 miljoen mensen een uitweg uit het risico op armoede en uitsluiting te bieden.

De Vlaamse doelstellingen zijn:

- Inzake werkzaamheidsgraad stelt de Vlaamse Regering voor de groep van 20-tot 64-jarigen een doelstelling van 76% voorop, dit is, rekening houdende met de huidige werkzaamheidsgraad voor deze groep van 71.5% uitdagend maar noodzakelijk in het licht van de economische crisis en de demografische ontwikkelingen, op voorwaarde dat werk wordt gemaakt van een beleid om het arbeidsaanbod te verhogen en dat kwetsbare groepen aan het werk helpt.

- Op vlak van onderzoek en ontwikkeling (O&O) blijft de Vlaamse Regering zich achter het objectief van 3% BBP zetten. De uitdaging is groot met een huidig percentage van 2,03% bruto binnenlandse uitgaven aan O&O.

- Wat de onderwijsdoelstelling betreft, beoogt Vlaanderen enerzijds de ongekwalificeerde uitstroom terug te dringen tot 5,2% daar waar momenteel 8.6% gemeten wordt volgens de Enquête van de Arbeidskrachten (EAK) en wordt anderzijds gestreefd naar 47 % van de 30-34 jarigen met een diploma hoger onderwijs. Momenteel nemen van deze groep vandaag al 43,1% % deel aan Hoger Onderwijs.

- De Vlaamse Regering schrijft zich ook in een Belgisch afsprakenkader in betreffende het Europese Klimaat- en Energiepakket (20-20-20-doelstellingen).

Wat tenslotte het bestrijden van de armoede en sociale uitsluiting betreft, wil Vlaanderen werk maken van een reductie van 30% van het aantal armen tegen 2020, gemeten aan de hand van de criteria zoals door de Europese Commissie voorgesteld (het relatieve armoederisico, materiële deprivatie en de werkloze huishoudens).

Het programma dat de Vlaamse Regering voorbereid heeft is een ontwerp. De definitieve indiening is voorzien voor april 2011. De Vlaamse Regering opteert ervoor een ruim draagvlak te creëren voor het toekomstplan. Het zal de komende maanden verder overlegd worden met de relevante Strategische Adviesraden, met de vertegenwoordigers van de Steden en Gemeenten, de Provincies en met de Verenigde Verenigingen.

Ondertussen schrijft de Vlaamse Regering zich ook in in de werkzaamheden ter voorbereiding van het Nationale Hervormingsprogramma voor België, waar de federale overheid samen met de deelstaten de doelstellingen op Belgisch niveau bepaalt.