Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 29 oktober 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de instelling van een bedrijfstoeslagregeling en tot vaststelling van bepaalde steunmaatregelen voor landbouwers. De wijziging betreft enerzijds het invoegen van een artikel in verband met de Europese regelgeving voor de teelt van hennep voor energiewinning en industriële toepassingen, en anderzijds wijzigingen aan de randvoorwaarden ten gevolge van een audit van de Europese Commissie. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 553.000 euro subsidie toe aan de Universiteit Gent/International Center for Reproductive Health voor de uitvoering van het project 'Verbetering van de diensten en rechten inzake seksuele en reproductieve gezondheid van hoge risicogroepen in Tete, Mozambique'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het decreet over de ontsluiting en uitwisseling van informatie over ondergrondse kabels en leidingen, kortweg KLIP-decreet, wil schade en risico's voor veiligheid en gezondheid voorkomen die kunnen ontstaan door schade aan kabels en leidingen na grondwerken op het grondgebied van het Vlaamse Gewest. Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse Regering nu haar standpunt over het voorstel van decreet van de Vlaamse volksvertegenwoordigers Koen Van den Heuvel, Ward Kennes, Griet Smaers, Kris Van Dijck, Jan Peumans en Peter Vanvelthoven betreffende de wijziging aan het KLIP-decreet. Doel van het voorstel is de eis op te nemen dat enkel met grondwerken mag begonnen worden wanneer de planaanvrager de benodigde kabel- en leidingsinformatie van de kabel- en leidingsbeheerders heeft ontvangen. Voor de uitzonderingsgevallen waarin de minimumtermijn voor de planaanvraag (twintig werkdagen voor de geplande aanvang van de werkzaamheden) niet kan gehaald worden, wordt de nieuwe regel ingevoerd dat de planaanvraag zo snel mogelijk moet geschieden, en uiterlijk voor de geplande aanvang van de werken.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van beheersovereenkomst met het Agentschap voor Landbouw en Visserij. De beheersovereenkomst omvat engagementen die voortvloeien uit de kernopdrachten van het Agentschap voor Landbouw en Visserij, een aantal algemene engagementen en het algemeen beleidskader, de missie, visie, strategie en waarden. De Vlaamse minister bevoegd voor het landbouwbeleid wordt gelast om de beheersovereenkomst over te dragen aan het Vlaams Parlement en in naam van de Vlaamse Regering te ondertekenen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot uitvoering van het decreet dat een rentetoelage toekent voor ondernemingen die lijden onder de verstoorde bereikbaarheid als gevolg van hinder door openbare werken. De wijziging beoogt de rentetoelage hinder openbare werken uit te breiden naar de kredieten van zelfstandigen en kmo's die voor de start van de openbare werken werden afgesloten voor beroepsdoeleinden, met uitzondering voor de reeds aangegane kaskredieten. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van beheersovereenkomst met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) 2011-2015. De beheersovereenkomst omvat engagementen die voortvloeien uit de kernopdrachten van ILVO en een aantal algemene engagementen. Daarnaast zijn het algemeen beleidskader, de missie, visie, kernactiviteiten en waarden van het ILVO opgenomen. De beheersovereenkomst wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement en ondertekend door de Vlaamse minister bevoegd voor het landbouwbeleid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Joke Schauvliege
In het kader van de zogenaamde Europese INSPIRE-richtlijn ondertekent de bevoegde minister het samenwerkingakkoord tussen de federale staat en de Gewesten voor de coördinatie van een infrastructuur voor ruimtelijke informatie. Met deze richtlijn wil de Europese Commissie een kader scheppen waarbij ten behoeve van het Gemeenschappelijk milieubeleid, of beleid met een (in)directe impact op het milieu een Europese ruimtelijke data-infrastructuur wordt opgebouwd. Na adviezen van de SERV, de MiNa-Raad en de Raad van State keurt de Vlaamse Regering meteen het ontwerpdecreet goed dat instemt met dit samenwerkingsakkoord. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten Dirk Van Melkebeke wordt met ingang van 1 oktober 2010 benoemd in de graad van directeur-generaal bij het departement Economie, Wetenschap en Innovatie.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten 'Cleantech' is een veelgebruikte afkorting voor 'Clean Technology' of 'schone, zuivere technologie'. Het is een verzamelnaam van producten, diensten en processen die het gebruik van onze natuurlijke bronnen optimaliseren en de milieu-impact minimaliseren. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de oprichting van de vzw I-Cleantech Vlaanderen. De vzw zal pas worden opgericht nadat de vereiste decretale machtiging is bekomen. De opdracht van de vzw is een uitvoerende structuur te zijn die concrete acties en innovaties ondersteunt, organiseert en uitlokt ten gunste van Cleantech ontwikkelingen in Vlaanderen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering vervangt een effectief en een plaatsvervangend lid in het beheerscomité van Selor, het selectiecentrum van de federale overheid.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt principieel het oprichtingsbesluit van het Agentschap voor Facilitair Management (AFM). Rekening houdend met een mogelijke toekomstige oprichting van een nieuw strategisch adviesorgaan en omdat het Raadgevend Comité van AFM niet langer operationeel is, wordt het Raadgevend Comité uit het oprichtingsbesluit verwijderd. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De gemeenten derven inkomsten uit opcentiemen op onroerende voorheffing doordat zich op hun grondgebied eigendommen bevinden die volgens de federale fiscale wetgeving vrijgesteld zijn van onroerende voorheffing. Op de begroting van de FOD Binnenlandse Zaken wordt ter compensatie hiervan jaarlijks een bijzonder krediet ingeschreven dat uitgekeerd wordt aan deze gemeenten. De berekeningswijze en de verdeling van dit bijzonder krediet, kortweg krediet 'Dode Hand', worden vastgesteld bij een koninklijk besluit. De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit over de berekening en verdeling van het krediet 'Dode Hand' 2010. Tevens verzoekt ze de Federale regering om voor de toekomstige verdelingen het dekkingspercentage van het bijzonder krediet, dat nu vastligt op 72% van de niet-inning van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing (basis 1993), te verhogen gezien de sterke stijging van het aantal gemeentelijke opcentiemen sinds 1993.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering verleent haar goedkeuring aan het protocol van aansluiting van de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie bij de vzw Sociale Dienst voor het Vlaams overheidspersoneel.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt principieel het vaststellingsbesluit van een onderhoudspremie voor beschermde monumenten en stads- en dorpsgezichten. In de toekomst komen de lokale en regionale besturen niet meer in aanmerking voor normale onderhoudspremies. Voor de zogenaamde ZEN-monumenten (zonder economisch nut) en voor het molenerfgoed worden dubbele onderhoudspremies toegekend. Daarnaast worden een aantal procedures bijgestuurd. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid. De overeenkomst wordt meegedeeld aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit met de toekenningsvoorwaarden van een persoonlijke-assistentiebudget voor personen met een handicap. De wijziging heeft tot doel de PAB's niet aan te passen bij een daling van de index. Door deze ingreep wordt aan de budgethouders gegarandeerd dat het PAB-budget maximaal kan worden ingezet. Bij de volgende indexstijging wordt eerst de niet toegepaste indexdaling verrekend, waardoor op de PAB-budgetten enkel de netto-verhoging wordt toegepast. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent een gezamenlijke subsidie van 417.000 euro toe voor de voortzetting van de locoregionale uitvoering van het Vlaams actieplan suïcidepreventie voor de periode 2010-2011.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde dat twee artikels worden aangepast stemt de Vlaamse Regering in met een ministerieel besluit over de procedure, de vorm en de vergunning voor het wegverkeer van uitzonderlijke voertuigen. Het geeft de modaliteiten weer voor de aanvraag van een vergunning voor vervoer met uitzonderlijke voertuigen en de wijze waarop aan deze aanvraag zal worden tegemoet gekomen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Op voorwaarde dat enkele verwijzingen op correctheid gecontroleerd worden en voor zover dat aan de bezwaren van de Europese Commissie wordt tegemoet gekomen, stemt de Vlaamse Regering in met het gewijzigde koninklijk besluit over de technische keuring en het Europees certificaat van overeenstemming.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche In het kader van de uitvoering van energiescans en de betaling van dakisolatiepremies beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van 23 miljoen euro.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat steun toekent aan energieconsulentenprojecten en beslist een aantal projecten verder te zetten. De projecten zijn opgezet om sensibiliserings- en communicatieacties te voeren rond rationeel energiegebruik, rationeel energiebeheer of hernieuwbare energietechnologieën; en om te zorgen voor informatieverzameling en -verstrekking en vormingsprojecten hierover.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche In het kader van de Vlaamse Wooncode wijzigt de Vlaamse Regering principieel twee besluiten over de reglementering van het sociale huurstelsel en over de financiering van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Doel van de wijziging is de sociale huurprijsberekeningsformule van 2010 van toepassing te laten blijven in 2011, de richtlijnen voor de referentiehuurprijzen te laten doorlopen en de bovengrens op de huurprijs te behouden. Voor de zomer van 2011 zal een algehele analyse worden doorgevoerd die zal leiden tot de nodige bijsturingen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest over de registratie en beoordeling en de autorisatie en beperkingen van chemische stoffen (REACH) en de bijbehorende Memorie van Toelichting. Het Samenwerkingsakkoord kadert in de Europese REACH-verordening, die een regime voorziet om de risico's verbonden aan de productie, de invoer en het gebruik van chemische stoffen beter te kunnen inschatten en de nodige maatregelen te treffen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Het decreet integraal waterbeleid heeft de polders en wateringen in Vlaanderen nieuwe en ruimere taken gegeven. Om deze taken uit te voeren wordt de werking van polders en wateringen geherwaardeerd via fusies en/of uitbreidingen. Daarnaast kunnen inactieve en kleine polders en wateringen worden opgeheven, om zo tot een administratieve vereenvoudiging te komen voor de gemeenten en provincies. In dit kader keurt de Vlaamse Regering de opheffing goed van watering Het Vrijgeweid.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De vzw Bibnet is opgericht om het beleid van de Vlaamse overheid rond de digitale bibliotheek te ondersteunen en uit te voeren. Dat betekent het ontwikkelen, realiseren en beheren van inhoudelijke en technische toepassingen met het oog op de uitbouw van de digitale bibliotheek voor de openbare bibliotheken binnen de Vlaamse Gemeenschap. De vzw is de opvolger van vzw VCOB, het vroegere steunpunt voor openbare bibliotheken. Zoals VCOB moet Bibnet verankerd worden in het cultuurbeleidsdecreet. Na advies van de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat het cultuurbeleidsdecreet wijzigt. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de twee amendementen op het ontwerpdecreet met bepalingen tot begeleiding van de begroting 2011 en de bijbehorende Memorie van Toelichting. Het eerste amendement gaat over de CLB's, waar de indexeringsformule niet zal worden toegepast; het tweede gaat over het aanmoedigingsfonds voor beleidsspeerpunten waar de nieuwe verdeling op basis van beleidsindicatoren pas zal ingaan in 2012. Over deze amendementen wordt het advies ingewonnen van de VlOR en van de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In uitvoering van een aantal vernietigingsarresten van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering opnieuw tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening regionaalstedelijk gebied Roeselare, deelgebieden 6, 7 en 11'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge', voorlopig vastgesteld op 11 december 2009, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na adviezen van de SERV, de MORA, de VLOR, de VREG, de MiNa-raad, de SARO, de Vlaamse Woonraad, de Vlaamse Jeugdraad, de SAR CJSM, de SAR WVG, de VRWI, de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken en de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet met bepalingen tot begeleiding van de begroting 2011, kortweg het programmadecreet 2011. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met diverse fiscale en financiële bepalingen en aan de bijbehorende Memorie van Toelichting. Het gaat om enkele bepalingen die door de Raad van State weerhouden werden uit het decreet tot begeleiding van de begroting 2011 omdat er geen aantoonbare band was met de begroting. Daarom zijn deze bepalingen nu opgenomen in een apart voorontwerp van decreet. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies gevraagd van de Raad van State.