Politie Limburg-Noord

Politie houdt alcoholcontrole in Milsbeek en omgeving


Datum: 29-10-2010
Tijd bericht: 17:07
Plaats: Gennep

De politie van de basiseenheid Gennep heeft in de nacht van donderdag 28 op vrijdag 29 oktober een automobilist van de weg gehaald bij een alcoholcontrole en zijn rijbewijs ingevorderd. Hij bleek 520 Ugl. te blazen en kreeg vijf uur rijverbod opgelegd.

Vier automobilisten kregen een rijverbod en een proces-verbaal. Zij bleken onder invloed achter het stuur van hun wagen te zitten. De controle werd van donderdagavond 20.00 uur tot en met vrijdagmorgen 02.00 uur gehouden op de rotonde van de Rijksweg in Ottersum. Er werden in totaal 261 bestuurders staande gehouden voor een blaasproef. Ook werd een gedeelte van de surveillancetijd besteed aan het rijdend controleren bij sportkantines en café's, omdat bekend is dat sporters nogal eens na de 'derde helft' onder invloed in de auto stappen. Feit: het drinken van 3 glazen alcohol verhoogt het ongevalsrisico met 100% Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Dat betekent dat er ieder jaar door alcohol zo'n 150 doden vallen en er 3.000 tot 4.000 mensen in het ziekenhuis belanden na een verkeersongeval (cijfers over de afgelopen 5 jaar).

Daarom controleert de politie in samenwerking met het Openbaar Ministerie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer. Het is wettelijk verboden een voertuig (óók een fiets of brommer) te besturen onder invloed van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Onder invloed rijden is een misdrijf. De sancties variëren van een rijverbod en hoge geldboetes tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.