Ingezonden persbericht


"Zege voor zeehonden"

Het Europese importverbod op zeehondenproducten is weer van kracht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie beslist. In augustus stelde het Hof het verbod nog buiten werking, nadat belanghebbende partijen, waaronder Inuitse zeehondenjagers, op een uitzonderingspositie hadden aangedrongen. De rechter wees de argumenten van de klagers van de hand. Die zouden ernstige financieel nadeel van het handelsverbod ondervinden.

"Een zege voor de zeehonden," aldus Europarlementariƫr Kartika Liotard (Verenigd Links), die deze week als waarnemer aanwezig was bij de VN-onderhandelingen over biodiversiteit in Nagoya. "Zeehonden worden op barbaarse wijze doodgeknuppeld. Jagers verwonden eerst zoveel mogelijk zeehonden, zodat ze niet meer weg kunnen. Als de dieren hulpeloos op het ijs liggen, worden ze levend gevild. Het merendeel is tussen twee en drie weken oud. Moederdieren die hun jongen willen beschermen worden ook doodgeslagen."

"Canadese jagers beriepen zich bij het Hof op hun tradities. Uit de argumenten die ze aanvoerden, blijkt echter dat het allemaal ging om geld. Gelukkig heeft ook het Europese Hof dit ingezien en zal de misdadige jacht op zeehonden nu hopelijk verminderen," aldus Liotard.


---