Ingezonden persbericht


Persbericht, 29 oktober 2010

Hoge opkomst bij Leerzame Loop van DLG

Vrijdag 29 oktober verzamelden ruim 100 wandelaars en geïnteresseerden uit omliggende gemeentes van Landinrichtingsgebied De Hilver zich op kanoboerderij de Reusel voor een leerzame wandeling, een initiatief van Landinrichtingscommissie de Hilver en DLG in het kader van de campagne De Hilver, de vrije loop. Centraal vandaag stonden de werkzaamheden die uitgevoerd worden ter verbetering van de landbouw, natuur en waterbeheersing in het gebied. Door middel van de wandeling kregen de wandelaars vooral zicht op de huidige werkzaamheden. Onderwerpen die tijdens de wandeling onder de loep werden genomen, waren cultuurhistorie, ecologie en geologie. Deze werden allen toegelicht door specialisten die op bepaalde punten in de route klaar stonden.

De wandeling was een groot succes. Vanuit Kanoboerderij De Reusel in Moergestel vertrokken diverse groepen deelnemers onder leiding van een gids voor een tocht door een stukje van De Hilver. Bezoekers kregen ook nog de gelegenheid om vragen te stellen aan onder andere Dienst Landelijk Gebied, de aannemerscombinatie en Waterschap De Dommel. Het was een inspirerende middag waarbij bezoekers antwoord kregen op vragen zoals: welke grondlagen zichtbaar zijn in de nieuwe aansluiting van de Reusel? "Ik heb antwoord gekregen op een heleboel vragen zoals: wat komt er nu precies en hoe komt dit er dan uit te zien, daar kan ik me nu een veel beter beeld van vormen" aldus één van de bezoekers. "De komende jaren zal ik deze ontwikkelingen ook goed blijven volgen". Ook de cultuurhistorie van De Gemeijnt kwam aan bod. Deelnemers kregen tijdens de wandeling een vragenlijst mee. Degene die de meeste vragen goed heeft beantwoord wint een mooie prijs. Dit maken we over 2 weken bekend!

" We waren enorm blij met de hoge opkomst. Op deze manier helpen we mensen om een beter beeld te vormen bij de ontwikkelingen van dit gebied" vertelt voorzitter Landinrichtingscommissie De Hilver, Will de Laat na afloop van deze leerzame en inspirerende dag.

Landinrichtingswerkzaamheden
In de Hilver worden momenteel werkzaamheden uitgevoerd ter verbetering van de landbouw, natuur en waterbeheersing in het gebied. Er is gekozen om deze werken gezamenlijk uit te voeren zodat werk met werk kan worden gemaakt. Zo kan de grond die vrijkomt bij de natuur- en waterwerken (EHS De Hilver) direct ingezet worden voor de landbouw (kavelaanvaardingswerken). Met de herinrichting van De Hilver willen de Landinrichtingscommissie De Hilver en haar partners de oude structuren in het landschap beter zichtbaar maken en waar mogelijk ecologische verbindingen realiseren. De landschappelijke structuur in het gebied wordt hersteld en verbeterd. Dit jaar bestaan de werkzaamheden in De Hilver onder andere uit het dempen en graven van waterlopen, het laten hermeanderen van de Reusel en het afgraven van de bovengrond voor zowel waterbeheersing, natuur als landbouw. Deze werkzaamheden worden gezamenlijk aangepakt, zodat de grond die vrijkomt direct kan worden ingezet voor de landbouw en het dempen van een oude loop van de Reusel. In totaal wordt een circa een miljoen kuub grond verzet in De Hilver.

De landinrichtingswerkzaamheden zijn voorjaar 2011 afgerond. Dan is de landbouw van de natuur gescheiden. Boeren hebben grotere en betere percelen dichter aan huis en zijn hierdoor in staat om hun bedrijf optimaal te ontwikkelen. Tevens wordt dit najaar gestart met de aanleg van circa 80 ha. aan nieuwe landschapselementen. Tevens vinden op dit moment de voorbereidingen plaats om het gehele landinrichtingsgebied beter voor de recreant te ontsluiten. Het hele landinrichtingsproject zal uiterlijk in 2013 zijn afgerond.

Voor meer informatie over landinrichting De Hilver kunt u kijken op: www.dehilver.nl



Ingezonden persbericht