Nederlandse Tafeltennisbond


Kelly van Zon al zeker van halve finale WK; Paardekam ook door in enkel 29-10-2010

Europees kampioene Kelly van Zon heeft zich in Gwangju bij de wereldkampioenschappen SB al verzekerd van een plaats bij de laatste vier (enkelspel, klasse 7). Zaterdag kunnen Danielle de Jong (klasse 9) en Wendy Schrijver (klasse 7) haar achterna gaan in het Zuid-Koreaanse Gwangju. Jolanda Paardekam bereikte bij de rolstoelers (klasse 3) de laatste zestien.

Dames, staanders klasse 7
Kelly van Zon pakte haar eerste wedstrijd in de groepsfase met 3-1 tegen Na Yu-Rim uit Zuid-Korea. In de tweede wedstrijd trad de Nederlandse aan tegen een oude bekende: Julia Ovsjannikova uit Rusland. Vanaf het begin was het Van Zon die het spel dicteerde. De sterk serverende Dongense speelde tactisch slim en bleef consequent aan de tafel spelen, waardoor de Russische onder druk kon worden gezet: 3-0.

Van Zon plaatste zich hierdoor rechtstreeks voor de halve finale en die weg ligt ook nog op en voor Wendy Schrijver. Ze verloor weliswaar van de Turkse Kubra Ocsoy - die al zeker is van de groepswinst - en won van de Argentijnse Giselle Munoz (3-0). Zaterdag speelt Schrijver voor een plaats bij de laatste vier tegen de Egyptische Fayza Mahmoud.

Dames, staanders klasse 9
In de eerste wedstrijd had zoals verwacht Danielle de Jong weinig in te brengen tegen Liu Mei-Li, de Chinese nummer 1 van de wereld (3-0 verlies). In de tweede wedstrijd was Sarah Lazzaro uit Australië de tegenstander van De Jong. De Nederlandse bleef na een sterk begin de zenuwen de baas en pakte de partij met 3-0. Zaterdag speelt ze tegen Meguni Ishikawa uit Japan om een plek in de halve finales.

Dames, rolstoelers klasse 3
Jolanda Paardekam zorgde tegen de als tweede geplaatste Mateja Pinter uit Slovenie voor een grote surprise. De Nederlandse serveerde sterk en scoorde regelmatig met de bh aanval waardoor een vijfde game de beslissing moest brengen. De Sloveense kwam daarin terug tot 10-10. Op het juiste moment nam Paardekam risico, kreeg opnieuw een matchpoint en sloeg met 12-10 prachtig toe.

De tweede tegenstandster van de dag was Aletta Moll uit Zuid-Afrika. Moll probeerde met snel contraspel Paardekam te overbluffen. Ze liet zich niet van de wijs brengen en ontregelde het spel van Moll dusdanig dat ze aan het langste eind trok. De Nederlandse zegevierde met 3-1 en heeft zich hiermee bij de beste zestien van de wereld geschaard.

NTTB/HH/JL