Gemeente Alphen aan den Rijn


College doet voorstel voor multifunctionele accommodatie in Ridderveld

Het college van B&W adviseert de gemeenteraad om een multifunctionele accommodatie (MFA) te realiseren in het pand aan de Concertweg. In de MFA in Ridderveld kunnen organisaties en verenigingen activiteiten organiseren voor alle buurtbewoners, afgestemd op hun wensen. Het college vraagt de gemeenteraad met dit voorstel terug te komen op het besluit om een MFA in Elckerlyc (Havixhorst 254) te realiseren. De uiteindelijke keuze is aan de gemeenteraad.

Wethouder Michel du Chatinier, verantwoordelijk voor het welzijnsaccommoddatiebeleid legt uit: Het nieuwe welzijnsaccommodatiebeleid heeft als doel om zoveel mogelijk bewoners gebruik te laten maken van een breed aanbod van activiteiten. Als je dan kijkt naar de discussie rondom een MFA in Ridderveld dan denk ik dat er soms te veel naar praktische argumenten is gekeken en minder naar wat de inwoners willen. Daarom heb ik de gemeenteraad in mei 2010 voorgesteld om nog eens naar alle argumenten te kijken en alle) onderzoeken die er zijn aan te vullen met een buurtonderzoek in Ridderveld en de Stromenbuurt om te kijken waar de bewoners nu behoefte aan hebben. Door die extra stap wilde ik de tijd nemen om tot een weloverwogen beslissing te komen. Daarnaast wilde ik alle betrokken partijen nu ook eens met elkaar in gesprek laten gaan. Dit is een traject wat je als gemeente niet alleen kunt doorlopen. Je hebt daarbij echt de inbreng van alle partijen nodig. Na het afwegen van alle voor- en nadelen en de uitkomsten van het onderzoek blijkt een MFA in het pand aan de Concertweg de beste optie.

Argumenten
Het pand aan de concertweg is om een aantal redenen een betere optie. Zo blijkt uit het buurtonderzoek dat er meer draagvlak is voor een MFA bij omwonenden van de Ridder. Het pand van De Ridder heeft daarnaast meer vloeroppervlak en is beter toegankelijk te maken voor een bredere doelgroep dan het pand aan de Havixhorst. Verder ligt de Concertweg aan een uitvalsweg en is daardoor beter bereikbaar. Bovendien zijn er voldoende parkeermogelijkheden bij de Herenhof en is er openbaar vervoer voor de deur.

De nieuwe MFA
De Ridder en Elckerlyc gaan bekijken hoe zij het traject om te komen tot één MFA gaan vormgeven. Guus Hendriksze, bestuurslid Stichting Buurtcentrum Elckerlyc: We vinden het spijtig dat nu wordt voorgesteld dat wij ons pand moeten verlaten. We wachten nu eerst de keuze van de Raad af, voor een definitief besluit. We vinden wel dat we op een goede manier zijn betrokken bij dit proces en zijn niet verbaasd over deze heroveweging. Na het raadsbesluit gaan we in gesprek met het bestuur van de Ridder om te kijken of en hoe we kunnen samenwerken. Het bestuur van de Ridder heeft het voorstel enthousiast ontvangen. Bestuurslid Henk van der Zwaard geeft aan: Voor ons is dit een mooi voorstel.

De volgende stap: samenwerking zoeken en toewerken naar een MFA in Ridderveld waar alle omwonenden graag en vaak komen.

Pand Elckerlyc
Het pand van de Elckerlyc krijgt een andere bestemming. Guillame van Grinsven, belangenvereniging Havixhorst: Het is jammer dat er door zo velen zoveel energie moest worden gestoken om tot een besluit te komen waar de burger zich ook in kan vinden. Een compliment voor de huidige wethouder die dat heeft opgepakt. Maar we zijn er nog niet, want onduidelijk is nog wat de nieuwe bestemming van het pand gaat worden. En we moeten niet van de regen in de drup komen. We blijven dus alert

Gemeenteraad
De gemeenteraad beslist uiteindelijk waar de MFA in Ridderveld komt. Wanneer de raad instemt met het voorstel van de college moet het plan verder worden uitgewerkt. Het pand moet bijvoorbeeld verbouwd worden om aan de eisen van een MFA te voldoen. De gemeente betrekt alle betrokken organisaties ook in dit vervolgproces.

Vast staat dat Participe de nieuwe MFA in Ridderveld gaat beheren. Dat betekent dat Participe de beschikbare ruimtes gaat inplannen en uitgeven. De organisatie gaat zich niet bezighouden met de inhoud van de activiteiten, die verantwoordelijkheid blijft bij de gebruikers liggen.

Gemeente Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn