Ingezonden persbericht


Vrijdag 29 oktober 2010

PvdA SP D66 en HSP willen duidelijkheid over plannen Staatsbosbeheer

Een van de wilde bezuinigingsplannen van het nieuwe kabinet behelst de opdracht aan Staatsbosbeheer om 15.000 hectare natuur verkopen en daarmee ten minste 100 miljoen euro te bezuinigen. Wat de PvdA betreft kan daar in Den Haag geen sprake van zijn.

Voor PvdA-raadslid Jos de Jong reden om samen met de SP, D66 en de Haagse Stadspartij vragen te stellen aan het college. De Jong: 'Volgens mij is het juridisch allemaal niet eens mogelijk, maar we nemen natuurlijk het zekere voor het onzekere. Wij gaan natuurlijk niet meemaken dat het Malieveld wordt verkocht aan een of andere partij die daar wel een geschikte bouwlocatie in ziet. Wat ons betreft blijft het Malieveld tot in lengte der dagen gewoon het Malieveld.'

De Jong was blij te zien dat meer partijen zich zorgen maken. 'De SP is hier ook op Kamerniveau mee bezig. Het lijkt me logisch dat ook daar gerekend kan worden op steun van de PvdA en D66. Het kan maar duidelijk zijn voor onze kersverse premier dat in Den Haag niets te halen valt!'

Beschermd

Staatsbosbeheer bevestigt dat er grond verkocht gaat worden en dat die grond voornamelijk zal bestaan uit rijksmonumenten en/of bekend stadsgroen. Staatsbosbeheer is eigenaar van het Malieveld en het Haagse Bos. In tegenstelling tot het Haagse Bos is het Malieveld is geen natuurgebied of onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Het Haagse Bos behoort wel tot de EHS, is daarmee wettelijk beschermd en kan dus niet worden verkocht.

Sinds 1576

Zelfs Willem van Oranje werpt zich postuum op als beschermheer van het Haagse Bos, dat kadastraal loopt vanaf het Malieveld tot aan de gemeente Wassenaar. Zijn Akte van Redemptie (d.d. 16 april 1576) geldt als het allereerste natuurbeschermingsmanifest en stelt dat het bos niet mag worden verkocht.