Gemeente Soest

De Nacht van de Nacht in Soest

14 oktober 2010

Op zaterdag 30 oktober 2010 wordt de klok verzet EN vindt voor de zesde maal de Nacht van de Nacht plaats. Duizenden lichten gaan dan uit en er zijn nachtactiviteiten voor publiek in alle provincies. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting.

Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland `duistere activiteiten' georganiseerd. Er zijn workshops
nachtfotografie, nachtspeurtochten, theatervoorstellingen in de nacht, verhalen bij kaarslicht, avondexcursies per boot, nachtwandelingen met uilen, glimwormpjes en vleermuizen; sterrenwachten en dierenparken verwelkomen nachtelijke bezoekers. In Soest willen we de volgende activiteiten graag onder uw aandacht brengen:

Wandeling van IVN-Eemland in de bossen rond Lage Vuursche

Begeleid op stap in het donkere bos rond kasteel Drakenstein. De koningin woont er nog niet, maar het bos is allesbehalve verlaten. Misschien horen we de onheilspellende roep van de bosuil of zien we de snelle schaduw van een vleermuis. Wat ritselt daar tussen de dode bladeren? We gaan luisteren, kijken, ruiken en proeven. We lopen over smalle kronkelpaadjes en onder statige beuken.

En hopelijk komen we allemaal weer heelhuids thuis!

Praktisch informatie:

* Start om 19.30 uur op het parkeerterrein in de Kuil van Drakenstein te Lage Vuursche

* De wandeling duurt ongeveer 1 ½ uur en is geschikt voor volwassenen en kinderen

* Het dragen van donkere kleding en stevige schoenen wordt aanbevolen. Maximaal 30 deelnemers.

U dient zicht van te voren op te geven. Aanmelden is mogelijk tot woensdag 27 oktober bij Rob van Rijn. Rob.v.rijn@online.nl of via 030 - 2724524

Verder gaan er heel veel lichten uit

De lichten van de brandweerkazerne, het gemeentehuis en de buitenverlichting gaan uit.

Ook ondernemend zakelijk Soest doet mee. De Soester Zakenkring en BMO Soest hebben daartoe een oproep gedaan aan de Soester bedrijven en winkeliers om de lichten van de zaak uit te doen.

Het belang van duisternis

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen slecht slapen. Nederland is inmiddels een van de meest verlichte landen ter wereld. Veel van die verlichting is onnodig. Waarom moet een reclamemast de hele nacht branden? Waarom worden steeds meer gebouwen, kerken, gemeentehuizen aangestraald met felle lampen die vaak de hele nacht blijven branden?

Donkere nachten zijn belangrijk voor het welzijn van mens en natuur

De vorige Nachten van de Nacht trokken veel bezoekers en deelnemende gemeenten en bedrijven. Gemeenten en bedrijven doofden samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen en monumenten.

De Nacht van de Nacht is een `gevestigd' evenement geworden en lichtvervuiling staat op de agenda van gemeenten, bedrijven en beleidsmakers.