Gemeente Grootegast


Zaterdag 30 oktober de Nacht van de Nacht

Zaterdag 30 oktober is de "Nacht van de Nacht". Dit is het weekeinde waarin de klok wordt verzet en de wintertijd ingaat, kortom het weekeinde waarin de Nacht centraal staat.

Doel van het initiatief is dat particulieren, overheden, bedrijven en instanties zich bewust worden van de waarde van duisternis. Want het onnodig laten branden van licht kost niet alleen heel veel geld maar tast ook de leefomgeving van mensen en dieren aan.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt jaarlijks zeker 3% lichter. Plekken waar het nog echt donker is worden zeldzaam. Hierdoor wordt ook het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen slecht slapen. Veel van de nachtelijke verlichting is niet echt nodig. Voor de veiligheid of het zich veilig voelen is uiteraard voldoende licht van belang. En licht kan in het donker ook sfeervol zijn. Maar er kan veel minder, slimmer en zuiniger verlicht worden zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding zijn.

Het onnodig laten branden van licht draagt bij aan de opwarming van de aarde door de extra uitstoot van CO2 bij de productie van de benodigde elektriciteit. De gemeente Grootegast steunt dan ook van harte het initiatief "Nacht van de Nacht". De gemeente roept daarom iedereen op aan dit initiatief deel te nemen om daar waar mogelijk het licht te doven. Zo zouden de inwoners bijvoorbeeld de buitenlamp niet de hele nacht kunnen laten branden en bedrijven lichtreclames kunnen doven. Het zou mooi zijn als verenigingen of particulieren iets gaan organiseren in het kader van de 'Nacht van de Nacht". De gemeente nodigt u van harte uit.

Meer informatie
Meer informatie over "Nacht van de Nacht" vindt u op www.nachtvandenacht.nl .