Gemeente Lansingerland

30 oktober 2010: aaltjesdag in Boterdorp Zuidwest Snuitkever

Op zaterdag 30 oktober organiseert gemeente Lansingerland een aaltjesdag in Bergschenhoek, Boterdorp Zuidwest.

In de wijk De Tuinen kunnen inwoners gefaciliteerd door de gemeente, maar voor eigen rekening, met een gieter aaltjes in zijn of haar tuin aanbrengen. Hiermee kunnen de snuitkevers, waar inwoners veel last van ondervinden, bestreden worden. Voorafgaand aan deze dag start de gemeente een bestrijding van de snuitkevers in het gemeentelijke groen in deze wijk.

Biologische bestrijding
De proef bestaat uit de biologische bestrijding van de larven van de snuitkever door middel van aaltjes. De aaltjes zijn insectparasitaire nematoden die actief op zoek gaan naar de larven om ze te infecteren. Na infectie stoppen de larven met vreten en sterven. Uit de dode larven ontstaat een nieuwe generatie nuttige nematoden/aaltjes die op zoek gaan naar nieuwe larven.

Nieuwsbrief
Inwoners van De Tuinen ontvangen op korte termijn een nieuwsbrief met daarin concrete informatie over de tijdstippen en de inspanning die u zelf moet verrichten.

Kosten
De tuineigenaren behandelen in principe hun eigen tuinen, en rekenen af op basis van de kostprijs van de aaltjes (⬠0,15/m2) De behandelkosten van de eigen tuin zijn:
⢠per m2 ⬠0,15
⢠per 10 m2 ⬠1,50
⢠per 25 m2 ⬠3,75
⢠per 50 m2 ⬠12,50
⢠per 100 m2 ⬠25,00
⢠per 150 m2 ⬠37,50

Gemiddeld is 25% van een perceel is te behandelen gebied. U rekent de oppervlakte van uw huis, de tegels en gras niet mee.

Proef
In 2009 is in de wijk De Tuinen al twee maal een bestrijdingsronde van de snuitkever geweest door het inspuiten van aaltjes in de bodem. Deze derde bestrijdingsronde vindt plaats op initiatief van de gemeenteraad. Als meer dan 60% van de inwoners van De Tuinen mee doet, zal de gemeente in 2011 overwegen de aaltjesdag uitbreiden. Daarnaast is de gemeente recent benaderd met informatie over een experiment om de volwassen snuitkever te bestrijden. De gemeente gaat in 2011 nader onderzoek doen naar de resultaten van het experiment en naar de mogelijkheden om de nieuwe bestrijdingsmethoden gemeentebreed toe te passen.

Vragen
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Beheer & Onderhoud (010) 800 40 00.
Â