Gemeente Urk

Nacht van de nacht

De gemeente Urk ondersteunt de Nacht van de Nacht. Wij roepen alle bedrijven op om tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 30 oktober 2010 de reclame- en sierverlichting van hun gebouw(en) te doven.

Hiermee helpt u gemeente Urk één nacht donkerder te maken? We hopen dat u (weer) mee wilt doen! Binnen de gemeente Urk dooft de verlichting in het oude dorp. Hieronder valt ook de sfeerverlichting van alle kerken inclusief het monumentale Kerkje aan de Zee. De Stichting Urk Promotie zal op 30 oktober wandelingen organiseren door de oude kern van Urk, die op die avond dus extra donker zal zijn.

Â

Nacht van de Nacht

Nederland wordt steeds lichter en steeds meer mensen en dieren ondervinden daar hinder van. Veel van die verlichting is onnodig. Waarom moet een reclamemast de hele nacht branden? Waarom worden steeds meer gebouwen, kerken, gemeentehuizen aangestraald met felle lampen die vaak de hele nacht blijven branden? Donkere nachten zijn belangrijk voor het welzijn van mens en natuur. Zo kunnen we door die verlichting bijvoorbeeld veel minder sterren zien. Lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders zicht op de sterrenhemel in hun woonomgeving. Uit onderzoek blijkt juist dat driekwart van de Nederlanders een donkerder nacht wil. De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu organiseren op zaterdag 30 oktober 2010 (de nacht dat de wintertijd ingaat) de zesde Nacht van de Nacht. De Flevolandse partner is Natuur en Milieufederatie Flevoland. Hiermee vragen zij aandacht voor de schoonheid én de functie van de duisternis. Door toenemende verlichting staat deze onder druk. De Nacht van de Nacht is in de afgelopen vijf jaar uitgegroeid tot een zeer succesvol en positief publieksevenement waar het beleven van een echt donkere nacht centraal staat. Vele gemeenten en bedrijven doofden samen duizenden lampen. De Dom, de Euromast, de Zaanse Schans en veel bedrijven stonden in het donker, samen met honderden kerken, bruggen, torens en monumenten. Tijdens die donkere nacht trokken in 2009 ruim 20.000 mensen er in het donker op uit. Ze namen deel aan ruim 300 âduistereâ evenementen, verspreid over heel het land.

Â

Sluit u aan bij een succesvol evenement

Om in de Nacht van de Nacht 2010 extra accent te leggen op het belang van duisternis verzoeken wij bedrijven in op deze avond sier- en reclameverlichting te doven. Doet u mee om gezamenlijk onze gemeente één avond donkerder te maken?