Gemeente Breukelen


Gemeente doet mee aan Nacht van de Nacht

Om aandacht te vragen voor de toenemende lichtvervuiling en de effecten daarvan voor natuur en milieu, vindt op zaterdagavond 30 oktober 2010 voor de zesde keer de `Nacht van de Nacht' plaats. In heel Nederland zijn dan de lichten gedoofd en op verschillende plaatsen worden activiteiten voor het publiek georganiseerd. Zo kan iedereen genieten van de schoonheid van de nacht én de functie van de duisternis. De gemeente Breukelen doet graag mee aan de `Nacht van de Nacht'. Inwoners en bedrijven kunnen ook meedoen aan deze actie.

Nederland is inmiddels één van de meest verlichte landen ter wereld. De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter en echte duisternis is hierdoor bijna niet meer te vinden. Lichtvervuiling ontneemt het zicht op de sterrenhemel en nachtdieren raken hiervan in de war. Ook kan nog veel energie bespaard worden door minder en efficiënter te verlichten. Om hier aandacht voor te vragen organiseren de provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu, samen met de deelnemende gemeenten, de "Nacht van de Nacht". Op www.nachtvandenacht.nl is een overzicht van alle activiteiten in Nederland te vinden.

Breukelen doet ook mee

Tijdens de nacht van de nacht zullen het gemeentehuis Boom en Bosch en het monument aan de Straatweg niet worden uitgelicht. Ook de Pieterskerk doet mee en zal die nacht de kerk niet verlichten. Via de winkeliersvereniging en de vereniging van eigenaren van de Breukelerwaard zijn winkeliers en bedrijven benaderd om deel te nemen aan deze actie om onnodige verlichting te doven.

Een steentje bijdragen

Iedereen, inwoners en bedrijven kunnen meedoen, bijvoorbeeld door in huis minder lichten te laten branden en de buitenlamp en etalageverlichting op deze avond uit te doen.

Verder kunt u tussen 10 oktober en 10 november 2010 zelf onderzoeken hoe helder de nacht is. Dit kan door de sterren in het sterrenbeeld Cassiopeia te tellen. Op www.nachtvandenacht.nl vindt u hierover meer informatie en een invulformulier. Door mee te doen, maakt u kans op de "Atlas van Astronomische Ontdekkingen" van Govert Schilling of één van de andere mooie prijzen.