Provincie Overijssel

Gratis speurtocht door donker Twents Techniekmuseum Heim

21 oktober 2010

Provincie vraagt aandacht voor duurzaamheid tijdens Nacht van de Nacht

Op zaterdagavond 30 oktober, tijdens de Nacht van de Nacht, is het Twents Techniekmuseum Heim in Hengelo op verzoek van de provincie Overijssel 's avonds open. Kinderen en hun ouders zijn vanaf 18.30 uur welkom voor een bijzondere speurtocht door een donker museum. De provincie wil op deze manier duurzaamheid onder de aandacht brengen en de mening van bezoekers vragen over het provinciale beleid op dit gebied.

In de Nacht van de Nacht wordt iedereen gevraagd het zo donker mogelijk te maken. Daarom zijn ook in het museum de lichten uit. Bij de ingang krijg je een `mijnwerkerslampje' , waarmee je een speurtocht door het museum maakt. Je gaat allerlei voorwerpen zoeken die te maken hebben met duurzaamheid. Ondertussen kun je alle `museumstukken' aanraken en zelf uitproberen. Na afloop is er voor iedereen ranja, koffie of thee met wat lekkers. Toegang is gratis!

Omruilactie

Bewust omgaan met energie is belangrijk. Om die reden gaat de provincie bijvoorbeeld een flink deel van de wegverlichting vervangen door energiezuinige verlichting. Een bijzondere show om 20.00 uur vormt de officiële start van dit project.

Voor de bezoekers hebben wij ook een speciale actie. Want wie een gloeilamp inlevert, krijgt er een energiezuinige Philips halogeenlamp* voor terug.

Mening geven

Vind jij dat de provincie duurzaamheid moet stimuleren? Of ben je daar zelf verantwoordelijk voor? Geef je mening! Je kunt een videoboodschap achterlaten op de Praatpaal of je mening naar de provincie opsturen via een speciale kaart. Als je niet naar het museum kunt komen, laat dan je mening achter op www.jijenoverijssel.nl/, en maak kans op een iPod Nano.

De provincie en duurzaamheid

De provincie Overijssel onderneemt veel op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. Samen met gemeenten, bedrijven en inwoners van Overijssel investeert de provincie in de ontwikkeling van bijvoorbeeld bio-energie en zonne-energie. Daarnaast kijkt de provincie ook naar energiezuinige alternatieven voor wegverlichting. Bijvoorbeeld door op rotondes kleine led-lampjes in het wegdek te plaatsen, zodat er geen lantaarnpalen meer nodig zijn. Daarnaast zorgt de provincie voor `energieloketten' bij gemeenten om het inwoners makkelijker te maken energie te besparen. Binnenkort komt er ook in Hengelo zo'n energieloket.


* Philips biedt de energiezuinige EcoClassic halogeenlamp aan waarmee je 30% energie bespaart vergeleken met de klassieke gloeilamp. De lamp is dimbaar en schept een aangename sfeer.