Provincie Utrecht

Provincie rooit bomen langs de N234 tussen Soest en Baarn

In opdracht van de provincie Utrecht worden in het weekend van 30 oktober 2010 74 bomen gerooid. Het gaat om bomen langs de provinciale weg N234 ter hoogte van Paleis Soestdijk in het district Oost.

Een gedeelte van de bomen moet worden gerooid vanwege de zeer slechte staat waarin ze verkeren. De slechte staat vormt een direct gevaar voor de verkeersveiligheid. Daarnaast worden er bomen gekapt ten behoeve van de groei van andere bomen.

Als compensatie worden er ook nieuwe bomen teruggeplant.

Onderzoek
De toestand van de bomen is door een gespecialiseerd bedrijf onderzocht. Na uitgebreid onderzoek zijn 27 bomen aangemerkt die een direct gevaar kunnen opleveren voor weggebruikers. Een second opinion door een ander onafhankelijk en eveneens gespecialiseerd bedrijf, heeft de slechte toestand van deze bomen bevestigd.

Terugplant
Voor de te rooien bomen worden 34 nieuwe bomen teruggeplant, waardoor de vanouds bestaande laan, met een hoge cultuurhistorische waarde, wordt hersteld.

Dunning
Langs dezelfde weg ter hoogte van Soestdijk worden 47 jonge bomen verwijderd ten behoeve van dunning. Deze dunning is nodig om de overige bomen ruimte te geven om zich te kunnen ontwikkelen tot volwaardige laanbomen.

Boswet
Als een boom binnen de grens van een bebouwde kom staat, is hiervoor een kapvergunning vereist. Buiten de bebouwde komgrens vallen bomen onder de Boswet en dient een melding gedaan te worden bij de Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (voorheen Minsterie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij). De provincie Utrecht heeft bij de Dienst Regelingen melding gedaan van de voorgenomen kap. Hierop zijn geen bezwaren binnen gekomen.

Uitvoering
De voorgenomen kap vindt plaats in het weekend van 30 oktober 2010. De aannemer maakt dan gebruik van de wegafsluiting ter plaatse die nodig is voor de reconstructie van het kruispunt met de Koningsweg.

Voor persinformatie:
clara.van.foreest@provincie-utrecht.nl, (030) 258 33 19 of 06 - 18 07 83 55

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11