Gemeente Zevenaar


19-10-2010: Zevenaar doet het licht uit

Op 30 oktober a.s. doet de gemeente Zevenaar mee met de Nacht van de Nacht. Deze zesde Nacht van Nacht is er om mensen bewust te maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om deze vorm van vervuiling terug te dringen. Nederland kent maar weinig echt donkere plekken. Sterker nog; Nederland behoort tot de landen met de meeste lichtvervuiling. Met deelname aan de Nacht van de Nacht wil de gemeente Zevenaar mensen laten genieten van de donkere nacht en dit onderwerp breed onder de aandacht brengen.

In Gelderland coördineert de Gelderse Milieufederatie (GMF) de activiteiten in het kader van de Nacht van de Nacht. De GMF heeft als doel om de duisternis in Nederland terug te krijgen en lichtvervuiling en energieverspilling tegen te gaan. Daarnaast blijkt uit steeds meer onderzoek dat verlichting negatieve effecten heeft op de dierenwereld. Meer dan vijftig procent van de dieren leeft namelijk âs nachts.

Voor de gemeente Zevenaar betekent dit concreet dat op zaterdag 30 oktober a.s. na 23.00 uur eenmalig de openbare verlichting op de volgende locaties gedeeltelijk of geheel wordt uitgeschakeld:


1. Babberich: Maatjesweg en parkeerplaats SV Babberich (geheel);
2. Giesbeek: Meentsestraat, Pastoor Slingerstraat, Meester Willemsenstraat, Burgemeester van Rielstraat, gedeelte Binnenweg en gedeelte Wethouder Tieckenstraat

3. Lathum: Kerkstraat, verlichting voor het aanschijnen van de kerk;
4. Oud Zevenaar: Paddestoel (geheel), Holthuizerpad (geheel); de wijk Ooy (geheel).

5. Zevenaar: Hunneveldweg en gedeelte Mercurion (om en om), Ringbaan Zuid, zowel de rijbaan als de fietspadverlichting; Sportpark Hengelder bij DCS en OBW (geheel).

Meer informatie over de Nacht van de Nacht is te vinden op de site www.nachtvandenacht.nl

Â