Gemeente Achtkarspelen


Nacht van de nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement op een zaterdag in oktober. Tijdens deze nacht vinden verschillende activiteiten plaats om de schoonheid van echte duisternis te benadrukken én energiebesparing onder de aandacht te brengen. Dit jaar valt de nacht in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober. Achtkarspelen wil dit moment graag gebruiken om u te informeren over de ontwikkelingen op het gebied van openbare verlichting in de gemeente.

Licht uit... LED aan
In de nacht van 30 oktober dooft de gemeente de verlichting bij haar gemeentekantoor. Dit gebaar is vooral symbolisch. De gemeente vindt het belangrijk dat ook andere nachten energiezuinig en niet onnodig wordt verlicht. Daarom wordt continu gewerkt aan en nagedacht over slimme openbare verlichting.

Bij het verlichten van de openbare ruimte kijken we of we ook minder energie kunnen gebruiken zonder dat daarbij concessies worden gedaan aan de veiligheid. In het kader hiervan zijn dit jaar de eerste lichtmasten met LED verlichting geplaatst. Onder andere in Surhuisterveen, Reaskuorre en Harkema zijn dergelijke lichtmasten te vinden. Bij reconstructies van wegen is hier gekozen om de oude armaturen te vervangen door armaturen met LED techniek. Elke lichtmast was voorheen voorzien van een 55 watt lamp en dat is nu 24 watt. Het mooie is dat er net zoveel lichtopbrengst is en de veiligheid dus gewaarborgd blijft.

Waarom dan niet alle lichtmasten uitrusten met LED? Het is helaas niet zo dat je kunt volstaan met het verwisselen van een pitje. Om over te schakelen op LED moet de hele armatuur vervangen worden, dat wordt pas interessant als deze het einde van zijn levensduur heeft bereikt. Bovendien is het ook niet altijd nodig. De meeste openbare verlichting in de gemeente is al voorzien van een PLL-lamp. Dat is volgens de huidige inzichten en maatstaven een veilige en zuinige lamp.

Effe dimmen!
Het grootste gedeelte van de openbare verlichting (70%) schakelt om 23.00 uur terug naar 50%. Bij de overige armaturen wordt onderscheid gemaakt tussen lampen die om veiligheidsredenen de hele nacht door branden, de zogenaamde "nachtbranders" en lampen waar dit niet nodig is. Deze doven helemaal om 23.00. Vorig jaar is gestart met een proefopstelling van lichtmasten die een zogenaamd "dynamisch dimprofiel" kennen. In de nachturen worden deze zelfs 80% gedimd. De proef mag geslaagd worden genoemd. De verlichting voldoet aan de verwachtingen en er wordt op deze manier een forse besparing in zowel energie als lichtvervuiling gerealiseerd.

Nieuw beleid
De komende tijd zal nieuw beleid rond openbare verlichting gemaakt worden. Daarbij zullen de ervaringen en inzichten rondom LED en slimmer verlichten worden meegenomen. Ook wordt kritisch gekeken naar de juiste manier van verlichten; daar waar het nodig is wel, daar waar het niet nodig is niet. Bij het uitbreiden van openbare verlichting wordt daarom gekeken of het gebruik van andere materialen in plaats van verlichting een voldoende veilige oplossing biedt. Hierbij kunt u denken aan reflecterende borden, belijning of een licht wegdek om scherpe bochten te accentueren.

Doet u mee?
Thuis kunt u door goed na te denken over wat, wanneer en hoe u buiten verlicht eenvoudig helpen om de nacht te behouden. Meer informatie en tips over slim verlichten vindt u op hier.