Gemeente Grave

Zaterdag 30 oktober gaat het licht uit.

Nacht van de nacht

Op zaterdag 30 oktober vindt de Nacht van de Nacht plaats. Duizenden lichten gaan dan uit en er zijn nachtactiviteiten voor publiek in heel Nederland. Zo ook in de regio Noordoost-Brabant. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting.

Â

Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland âduistere activiteitenâ georganiseerd. In het buitengebied van Sint-Oedenrode wordt door het IVN een nachtwandeling georganiseerd met als titel Brabantse nachten zijn lang. Billy Park Hemelrijk in Volkel opent zijn deuren. Tot 22.00 uur blijven de attracties geopend en zijn er allerlei nachtelijke activiteiten. In de rest van Nederland kan je onder andere sterren kijken, aan workshops deelnemen en met een speurtocht meedoen.

Â

Echte duisternis?

De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot vijf procent lichter. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland en lichtvervuiling ontneemt bijna de helft van de Nederlanders zicht op de sterrenhemel. Ook raken nachtdieren in de war van de lichte nachten. Nederland is inmiddels een van de meest verlichte landen ter wereld.

Â
Tips voor een duistere nacht

* Verlicht buiten alleen wanneer het nodig is
* Gebruik om het huis sensorlampen, tijdschakelaars of bewegingsmelders in plaats van lampen die de hele nacht branden
* Stel buitenlampen goed af zodat ze de grond verlichten in plaats van de lucht

* Doof tuinverlichting na 23.00 uur

* Gebruik oranje of geel licht in buitenlampen; dat is minder fel en geeft minder hinder dan wit licht, maar zorgt voor prima zicht
* Gebruik buitenlampen met een zo laag mogelijk vermogen

Â

Meer info

Voor meer informatie en handige energiebesparingtips surf je naar www.brabantsgroen.nl. Voor alle activiteiten in de Nacht van de nacht kijk je op www.laathetdonkerdonker.nl.

Â

Â