1e Onderwijs Boekenmarkt in Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam

26/10/2010 14:02

Nationaal Onderwijsmuseum


1e Onderwijs Boekenmarkt in het Nationaal Onderwijsmuseum

Aanstaande zaterdag 30 oktober organiseert de Vereniging van Vrienden van het Nationaal Onderwijsmuseum voor de eerste maal een boekenmarkt van historische leer- en schoolboeken.

De boekenmarkt wordt gehouden in de hal van het Nationaal Onderwijsmuseum aan de

Nieuwemarkt 1a in Rotterdam en is zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur gratis toegankelijk.

De opbrengst van de boeken komt direct ten goede aan het aankoopfonds van de vereniging van vrienden. Uit het aankoopfonds worden met regelmaat bijzondere voorwerpen gekocht die anders voor het museum onbereikbaar zouden zijn.

Het aanbod bestaat uit onder andere uit leesboekjes, reken en aardrijkskunde boeken, atlassen, tijdschriften, geschiedenisboeken en onderwijskundige werken.

Naast de af te stoten boeken van het museum zullen twee in schoolplaten en aardrijkskundige schoolwandkaarten gespecialiseerde antiquariaten met hun bijzondere collecties aanwezig zijn.

Een uitgelezen kans dat ene oude schoolboekje of die ene schoolplaat te verwerven.

Het Nationaal Onderwijsmuseum beheert een van de grootste collecties onderwijshistorisch materiaal ter wereld. Een groot deel bestaat uit leer- en lesboeken die de afgelopen eeuwen in het Nederlandse onderwijs zijn gebruikt.

Nog dagelijks ontvangt het museum van particulieren en instellingen oude schoolboeken. Voordat boeken worden opgenomen in de collectie worden strenge criteria toegepast. Is het boek in goede staat? Is er al een exemplaar? Gaat het om een gewijzigde druk?

Uiteindelijk blijft er een categorie boeken over die niet in de collectie worden opgenomen. Voor deze boeken organiseert de vereniging van vrienden nu de 1e Onderwijs Boekenmarkt